Nevyjasněná a předčasná úmrtí českých hokejistů. Co zabilo Čechmánka nebo Randise?

Smrt bývalého hokejového brankáře Romana Čechmánka, olympijského vítěze z Nagana a trojnásobného mistra světa, šokovala celý sportovní národ. Kteří další čeští hokejisté umírali předčasně a za dosud nevyjasněných okolností?

Marek Trončinský

Bývalý reprezentační hokejový obránce, který působil v několika extraligových klubech i v ruské KHL, zemřel v roce 2021 ve věku 32 let. Příčina smrti nebyla oznámena. Spekulovalo se o tom, že na vině byly drogy, závislost na lécích a alkohol. Údajně hrál s oblibou automaty, do kterých naházel dost peněz. Jak informoval deník Sport, patrně se jednalo o nešťastnou náhodu a nešlo o násilný čin ani sebevraždu. Hokejisté, kteří s ním hrávali, na něj vzpomínali jako na veselého fajn kluka, zároveň rebela se spoustou hokejové umu.

Michal Randis

Velký talent českého hokeje, brankář juniorského týmu HC Slovan Moravská Třebová Michal Randis, zemřel tragicky v pouhých jednadvaceti letech. Poslední říjnový den letošního roku na dovolené v polském městě Kolobřeh poté, co vypadl z balkonu přímořského hotelu, kde byl s o dva roky starší přítelkyní ubytován. Dívka vypadla také, její život se lékařům podařilo zachránit. Příčinu pádu obou osob z balkonu policie stále vyšetřuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily úmrtí bývalého hokejového brankáře Romana Čechmánka. Našel ho syn

Adam Svoboda

Slavný hokejový gólman Adam Svoboda získal dva extraligové tituly a v roce 2005 se stal s nároďákem Mistrem světa. Před čtyřmi lety se oběsil ve svém bytě. Bylo mu jednačtyřicet let. Tragédii předcházelo několik událostí. Tři měsíci předtím v protisměru se svým terénním vozem napálil do felicie. Naštěstí se nikomu nic vážného nestalo, ale při dechové zkoušce nadýchal 1,8 promile. Za svůj prohřešek byl odvolán od reprezentační osmnáctky i z pardubického klubu, kde trénoval brankáře.

Karel Rachůnek, Jan Marek, Josef Vašíček

Hokejové trio postihl krutý osud. V roce 2010 na mistrovství světa dovedli český národní tým k dosud poslednímu zlatu a následně získali angažmá v ruském týmu Jaroslavle. Když s mužstvem 7. září 2011 odlétali na zápas do běloruského Minsku, kde se měl ten den rozehrát nový ročník Kontinentální hokejové ligy (KHL), stalo se obrovské neštěstí.

Pilotům se s letadlem nepodařilo vzlétnout na délce dráhy a v nízké rychlosti se stroj odlepil až z travnatého předpolí ranveje. Ve vzduchu vydržel jen pár vteřin, pak se zřítil a vzplál u řeky Volhy. Ze 45členné posádky přežil pouze palubní inženýr. Třicetiletý Josef Vašíček, jednatřicetiletý Jan Marek a dvaatřicetiletý Karel Rachůnek byli na místě mrtví.

Ondřej Buchtela

Nadějnému hokejistovi Ondřeji Buchtelovi, který měl život před sebou, lékaři diagnostikovali sarkom na srdečním svalu, který zasáhl obě plíce. S rakovinou srdce mladý sportovec statečně bojoval několik měsíců. Podlehl jí v červenci roku 2020, bylo mu 20 let. Ondřejovi hokejoví odborníci předpovídali slibnou budoucnost. Rodák z Ústí nad Labem patřil mezi mládežnické reprezentanty. Oblékal dres týmu Bílí Tygři Liberec a HC Benátky nad Jizerou.

Luděk Čajka

Špičkový český obránce zemřel na začátku roku 1990 během ligového zápasu jeho Zlína s Košicemi. Těsně před koncem utkání narazil v souboji s protihráčem při dojíždění puku hlavou na mantinel a zůstal ležet v bezvědomí. Pravděpodobně najel do rýhy v ledu a následkem byl nekoordinovaný pád. Luděk byl převezen do nemocnice s vážným poškozením míchy a frakturou prvního a druhého krčního obratle. Po čtyřiceti dnech v nemocnici zemřel. Bylo mu pouhých 26 let.

Smrt hokejového brankáře Romana Čechmánka zarmoutila sportovní národ:

Tagy:
alkohol smrt rakovina sebevražda závislost hokejista Nagano Ondřej Buchtela brankář dluhy Roman Čechmánek Karel Rachůnek Jan Marek Marek Trončinský Josef Vašíček Luděk Čajka Adam Svoboda Michal Randis