Sportovci, kteří padli za vlast. Při obraně Ukrajiny zemřel biatlonista i fotbalisté

Už minulý čtvrtek ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj vyhlásil všeobecnou mobilizaci. A bránit svoji zem se tak vydali i sportovci. Několik z nich se za necelý týden války stalo obětí teroru ruské armády.

V úterý odpoledne oznámil Ukrajinský biatlonový svaz, že při výkonu vojenské služby zemřel teprve 19letý Jevhen Malyšev, který byl členem juniorské reprezentace. Na tuto tragickou zprávu zareagovali jeho kolegové z týmu slovy „hrdinové nikdy nezemřou“.

Bránit vlastní zem se mimochodem vydal i mistr světa ve stíhacím závodu z roku 2019 Dmytro Pidručnyj. „Já a můj tým zůstáváme na Ukrajině, abychom ochránili naše domovy a rodiny před ruskými ozbrojenými silami, které 24. února vtrhly na Ukrajinu. Nikdo z nás se teď nehodlá účastnit žádných dalších soutěží,“ vzkázal známý závodník.

Pidručnyj k tomu dodal, že Vladimir Putin je „zas*aný Rus“. Armáda muže, kterého prakticky celý svět aktuálně proklíná ještě daleko horšími výrazy, v pondělí zabila i Vitalije Sapyla. Rodák z vesnice Sokilnyky měl nakročeno k tomu, aby se stal profesionálním fotbalistou, platil za talentovaného člena akademie týmu Karpaty Lvov. Kam to mohl dotáhnout, se svět nedozví. V pouhých 21 letech narukoval do armády, stal se velitelem tanku, ve kterém zemřel při obraně Kyjeva.

Ukrajinou se šíří také zpráva o smrti dalšího fotbalisty. Jmenoval se Dima Martynenko, bylo mu 25 let a hrával na pozici záložníka za tým FC Hostomel. Na rozdíl od Malyševa a Sapyla nezemřel jako voják, nýbrž coby civilista. Se svojí matkou se ukrýval před bombardováním v baráku.

Do války se vydal například také Serhij Stachovskyj, který vzal do ruky zbraň místo tenisové rakety. K ukrajinskému vojsku se připojili rovněž profesionální boxeři Vasyl Lomačenko s Oleksandrem Usykem. O bývalých hvězdách ringu bratrech Kličkových, kteří hrdě brání Kyjev, se v minulých dnech napsalo dost.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Ukrajina biatlon fotbal sport Vitalij Kličko Vladimir Kličko Dmytro Pidručnyj ukrajinská armáda