Spravedlnost po 26 letech. Muž, který zavraždil a znásilnil studentku, skončil za mřížemi

Ve Spojených státech padl trest v jednom z nejsledovanějších znovuotevřených případů posledních desetiletí – vraždy Kristin Smartové. Devatenáctiletou studentku zavraždil podle soudu před 26 lety její spolužák Paul Flores.

Byl to právě Paul Flores, kdo byl jako poslední viděn se živou Kristin Smartovou – 25. května 1996 spolu odcházeli z večírku Kalifornské státní polytechnické univerzity. Stal se tak hlavním podezřelým, tvrdil ale, že se jejich cesty rozdělili nedaleko od koleje zavražděné dívky. I když se další den objevil ve škole se škrábanci a monoklem, nebyl dlouhé roky stíhán kvůli nedostatku důkazů. „Na radu mého právníka nebudu na otázky odpovídat," nechal se tehdy slyšet.

ČTĚTE TAKÉ: Muž seděl 28 let za vraždu, kterou nespáchal. Nebyl dostatek důkazů, přiznal nyní soud

Policisté v domě rodiny Floresových nic nenašli a nedostali povolení kopat na jejich zahradě. Zjistili ale, že se na pozemku nachází zasypaný výkop zhruba o velikosti Kristina těla. Sousedé navíc po zmizení studentky několik dnů slyšeli ráno zvuk budíku, a to ve stejný čas, jako ho měla na hodinkách nastavený Kristin. Přesto trvalo dalších sedm let, než mohla policie zahradu prohledat. Tělo ale nenašla. Roky plynuly, Kristin byla prohlášena za mrtvou a vrah dál unikal spravedlnosti.

„Paule, pro tebe ještě není pozdě říct pravdu. Prosím, nahlédni do svého srdce a zvaž, zda naší rodině nepomůžeš překonat tuto tragédii,“ naléhala Denise Smartová, matka zavražděné Kristin.

Zlom nastal až v roce 2021, kdy policie shromáždila dostatek důkazů, aby Florese zadržela. Vyšlo najevo, že Kristin odvedl na pokoj své koleje, kde ji znásilnil a poté zavraždil. „Paul se rozhodl vzít život mé sestry Kristin, krásný život, a teď za to musí zaplatit," prohlásil bratr zavražděné Matt Smart.

Flores byl odsouzen za vraždu a ve vězení tak stráví 25 let. Trest za znásilnění ale nedostal, protože tento trestný čin už byl promlčen. „Mou reakcí je úleva, že Paul Flores už nikdy neublíží jinému člověku. Prostě úleva, a k té se stále vracím,“ řekl státní zástupce Christopher Peuvrelle.

Je to úleva, ale ne radost

„Tento den není dnem radosti, ale úlevy, že Kristinin hlas byl vyslyšen,“ uvedla Denise Smartová. „Jak soudce zdůraznil, je to sice trest, ale milovanou osobu vám nevrátí,“ přidal se Stan Smart, otec zavražděné Kristin.

Mladíkovi měl pomáhat s odklizením těla i jeho otec – Ruben Flores. Kvůli nedostatku důkazů ale vloni u soudu vyvázl bez trestu. „Co dodat. Hodně si toho proti nám vymysleli,“ bránil se. Při opakovaném vyšetřování s využitím současných moderních metod se mimo jiné zjistilo, že podle verandou domu Floresových rodičů bylo v minulosti opravdu pohřbeno tělo. Někdo ho ale přemístil. Ostatky Kristin se tak nikdy nenašly.

Tagy:
vražda Kalifornie soud USA Rubén Flores Kristin Smartová Paul Flores