Konečně spravedlnost, slaví Američané verdikt poroty v případu Floyda. Vyrazili do ulic

Vlna radosti a štěstí. Tak by se dala popsat reakce řady Američanů na verdikt poroty v ostře sledovaném procesu Dereka Chauvina. Ten byl uznán vinným z vraždy druhého stupně, vraždy třetího stupně a zabití druhého stupně v případu smrti George Floyda. Mnozí vyrazil slavit do ulic.

Po více než měsíci a půl porota uznala policistu Chauvina vinným ve všech bodech obžaloby. Davy lidí, které se při čekání ne verdikt sešly u soudní síně v Minneapolisu a jinde po USA, po vynesení rozsudku začaly bouřlivě slavit: skandovaly hesla jako „spravedlnost“ nebo „Black Lives Matter“.

Někteří přítomní se po vyslechnutí verdiktu rozplakali štěstím. Podle nich porota došla ke spravedlnosti. Afroameričan zemřel v květnu minulého roku poté, co na jeho krk zakleknul na devět minut policista Chauvin.

Nadace Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGNF) vydala po verdiktu prohlášení, v němž uvádí, že „bílý nezvítězí“. Podle ní nemá převaha bílých lidí v demokracii místo. „Zejména takové demokracii, které nám má zaručit svobodu života,“ uvádí a připomíná, že Floydova rodina musí fungovat i bez něj. „Zpět ho nedostaneme. Rodina pokračuje v jeho odkazu prostřednictvím Pamětní nadace George Floyda,“ dadala nadace.

K verdiktu o vinně Chauvina se vyjádřil i bývalý prezident Barack Obama. „Porota dnes udělala správnou věc. Ale skutečná spravedlnost vyžaduje mnohem víc,“ napsal Obama na Twitteru.

Tagy: