Expolicista Chauvin, který zaklekl na Floyda, je vinen. Hrozí mu až 75 let vězení

Soudní proces s obžalovaným 45letým Derekem Chauvinem, bývalým policistou, který v květnu minulého roku zaklekl na Afroameričana George Floyda, jenž následně zemřel, se chýlí ke konci. Chauvin byl v úterý večer evropského času porotou prohlášen vinným za vraždu druhého stupně, vraždu třetího stupně a zabití druhého stupně. Následně byl vzat do vazby.

Policista, který 19 let pracoval pro minneapoliskou policii, byl obviněn z vraždy a ze zabití. Vinu však odmítal. Porota spolu se dvěma náhradníky ve složení z šesti bělošek, dvou bělochů, tří Afroameričanů, jedné Afroameričanky a dvou míšenek nakonec rozhodla o Chauvinově vině.

Rozsudek projednávala více než deset hodin. Nakonec byl Chauvin shledán vinným z neúmyslné vraždy druhého stupně, vraždy třetího stupně a zabití druhého stupně. Při čtení rozsudku byl v soudní síni přítomen bratr George Floyda, Philonise Floyd. Ten před jeho přečtením pro CNN uvedl, že ať se porota rozhodne jakkoliv, bude se jednat o historickou událost.

Okamžitě po vynesení rozsudku začala část Američanů slavit. Advokát Ben Crump a rodina George Floyda vydali prohlášení po odsouzení Dereka Chauvina a prohlásili: „Dnešní verdikt jde daleko za hranice tohoto města a má významné důsledky pro zemi i pro celý svět.“

Hrozí mu až 75leté vězení

Chauvin byl zatčen 29. května 2020. Advokát Hennepin Mike Freeman ho obvinil z vraždy třetího stupně a mezi méně závažné zařadil i zabití druhého stupně. Pravě to z Chauvina udělalo prvního bílého policistu v Minnesotě, který byl obviněn ze smrti afroamerického civilisty.

Soudní proces byl zahájen 8. března letošního roku a trvá již téměř měsíc a půl. Chauvinovi hrozí za vraždu druhého stupně až 40 let vězení, za vraždu třetího stupně až 25 let a za zabití druhého stupně až 10 let.

Chauvin byl loni v květnu jedním ze čtyř policistů, kteří byli přivoláni kvůli podezření majitele místní samoobsluhy, že šestačtyřicetiletý recidivista Floyd zaplatil falešnou bankovkou.

Devítiminutové video natočené kolemjdoucím zachytilo Chauvina, jak klečí na Floydovi, jenž opakuje, že nemůže dýchat. I přes prosby však policista z jeho krku nohu neodsunul a muž zemřel. Případ vyvolal globální vlnu protestů proti rasismu.

Tagy: