Topící se děti mohou pomoci zachránit i plavky. Jaké nejlépe vybrat, napověděl test expertů

Podle odborníků na bezpečnost jsou miliony dětí při koupání vystaveny zbytečnému riziku, protože nosí plavky, jejichž barva není ve vodě vidět, informuje CNN. Experti provedli test, díky kterému zjistili, jaké barvy nejvíce zvyšují šance na zpozorování tonoucího dítěte.

Barva plavek dítěte může významně ovlivnit, jak moc je ve vodě vidět, což je zásadní pro prevenci utonutí, informuje CNN. „Jasné a kontrastní barvy vyniknou na pozadí vody lépe, což usnadňuje plavčíkům a rodičům rychlé zpozorování dítěte, zejména v krizových situacích,“ uvedl ředitel pro zdraví a bezpečnost Americké asociace plavčíků Bernard Fisher. Lidé by se podle něj měli vyvarovat zejména světle modrých, šedých nebo zelených plavek.

ČTĚTE TAKÉ: Turistům vstup zakázán. Oblíbený italský ostrov přistoupil k ráznému kroku, není voda

Americká společnost Alive Solutions, která se specializuje na bezpečnost u vody, provedla experiment, aby zjistila, které barvy jsou v bazénech a jezerech nejlépe rozpoznatelné, informuje BBC. Plavky různých barev umístili zhruba metr pod vodní hladinu a výsledky ukázaly, že nejhůře viditelné byly modré, šedé a bílé plavky. Špatně také dopadly všechny pastelové barvy. Voda totiž pohlcuje a rozptyluje světlo jinak než vzduch, kvůli čemuž se lidským očím tyto barvy jeví jako méně živé než na souši. Například červená barva ve vodě ztmavne a plavky této barvy se mohou v rozbouřené vodě jevit pouze jako stín.

Naopak nejlépe se osvědčily neonové barvy – zejména oranžová a žlutá, následované zelenou a růžovou. „Ozvalo se nám mnoho rodičů, kteří říkali, že jen díky tomu, že jejich dítě mělo na sobě jasně neonově barevné plavky, si všimli, že se topí,“ řekla zakladatelka Alive Solutions a bývalá plavčice Natalie Livingstonová. Dodala, že barevné plavky samozřejmě nejsou samospásné a pokud rodiče nebudou své děti ve vodě náležitě hlídat, mohou se samozřejmě utopit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Patálie při cestě do Chorvatska. Kde hrozí dlouhé kolony a kde si nejvíce připlatíte?

Tagy: