Patálie při cestě do Chorvatska: Kde hrozí dlouhé kolony a kde si nejvíc připlatíte?

Mýtná brána v Chorvatsku

Sirota poradil, na co si dát na cestách do Chorvatska pozor

Při cestě autem do Chorvatska se připravte na delší zdržení než obvykle. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS dopravní expert a mluvčí Ústředního automotoklubu ČR Igor Sirota. Zdůvodnil to zvýšeným počtem oprav silnic. Ve vysílání také poradil, kterým místům se raději vyhnout a kde čekat největší zdražení.

Cestovatelé, kteří míří do Chorvatska autem, by se měli připravit na větší počet prací na silnici, než byli zvyklí. „Cestou jsme projížděli přes několik uzavírek. V tunelech se také stalo, že doprava v nich byla svedena jen do jednoho tubusu, což cestu zpomalí,“ uvedl Sirota.

ČTĚTE TAKÉ: Turisty na Jadranu ohrožují „ohniví červi“. Při popíchání bodlinami je nutný zásah lékaře

Největší zpomalení ho čekalo při průjezdu Vídní. „V některých místech mají až osm pruhů, takže by se zdálo, že je prosvištíte jedna radost, ale není to pravda. Jsou tam vždy kolony,“ shrnul.

Další zdržení čeká některé řidiče okolo rakouského města Štýrský Hradec (Graz). Platí tam totiž takzvaná IG-L zóna. V těchto úsecích musí motoristé zpomalit, a to ze 130 na 100 kilometrů za hodinu, z důvodu snížení emisní zátěže v okolí města. Výjimka neplatí pro řidiče elektromobilů. Poslední zdržení Sirota zažil v Záhřebu. „Opravuje se tam most, takže se tvoří kolony,“ vysvětlil.

Řidiči by se měli připravit také na zdražení, a to po celé délce trasy. Nejvýraznější nárůst cen zaznamenalo Maďarsko, kde se zvýšila například cena dálniční známky. „Zdražení je značné. Na druhou stranu si můžete pořídit i jednodenní známku, která stojí přibližně 320 korun,“ popsal Sirota. Stejnou známku pořídíte v Rakousku za 210 korun.

„Zdražení v Rakousku je zhruba dvouprocentní, ke kterému ale dochází každý rok. Není to nijak významné,“ dodal Sirota. Slovensko ani Slovinsko ceny dálničních známek neupravovaly.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ohromný žralok vyděsil turisty v oblíbené destinaci Čechů. Predátor plaval kousek od břehu

Tagy: