Malého chlapce zabila palestinská raketa. Matka se ho snažila ukrýt, šrapnel prolétl oknem

Pětiletého Ida Avigala smrtelně zasáhl šrapnel poté, co na budovu, ve které byl se svou matkou, dopadla v noci na čtvrtek raketa.

Napětí mezi Izraelci a Palestinci roste

Teprve pětiletý chlapec zemřel v Izraeli poté, co ho zasáhla raketa vystřelená z Gazy. Stal se tak sedmou izraelskou obětí pokračujícího přeshraničního konfliktu s Palestinou, píše deník Daily Mail. OSN se obává další eskalace konfliktu.

Pětiletého Ido Avigala smrtelně zasáhl šrapnel poté, co na budovu, ve které byl se svou matkou, dopadla v noci na čtvrtek raketa. Dům se nachází ve městě Sderot, které leží na hranici s Gazou. Během přímého zásahu rakety se zranilo dalších sedm lidí, píše Daily Mail.

Když se městem rozezněly varovné sirény, matka chlapce vzala a odnesla do úkrytu, cituje místní hebrejské médium zpravodajský web Times of Israel. Šrapnel z rakety však prorazil okno úkrytu a chlapce vážně zranil. Poranění utrpěla i jeho matka. O několik hodin později chlapec ranám podlehl.

Stal se tak sedmou izraelskou obětí eskalujícího střetu mezi Izraelem a Palestinou, který začal tento týden. O život už během něj přišlo přes 70 lidí, stovky osob utrpěly zranění. Izrael zatím během posledních útoků v této oblasti přišel o pět svých občanů a vojáka Izraelských obranných sil (IDF). O život přišel také jeden indický občan.

Bilance palestinských obětí se ve středu vyšplhala na 67, včetně 16 dětí. Izraelci tvrdí, že většina mrtvých Palestinců byli teroristé. Zároveň trvají na tom, že zemřelé děti byly oběťmi zbloudilých palestinských raket.

Radikálové míří na obydlená města

Izrael v Pásmu Gazy zahájil masivní vojenskou operaci proti skupinám Hamás a Islámský džihád. Izraelské letectvo celou noc pokračovalo v bombardování cílů v Pásmu Gazy, zničilo také místní velitelství Hamásu. Při vojenských operacích zahynulo až 11 vysoko postavených vojenských osob Hamásu.

Boje začaly po nepokojích v Jeruzalémě v pondělí večer. Hamás a Islámský džihád na Izrael vypálily 1 500 raket, uvedla ve středu pozdě večer izraelská armáda. Dalších 350 raket se podle ní nepodařilo odpálit a stovky jich zneškodnil izraelský obranný systém Iron Dome (Železná kupole).

Na rozdíl od Izraelců ale palestinští radikálové používají neřízené střely, které mohou dopadnout kamkoliv, a míří na hustě obydlená izraelská města jako Tel Aviv či Jeruzalém. Ozbrojenci prý navíc naskladnili dostatek raket, aby mohli v ostřelování Izraele pokračovat další dva měsíce, varují bezpečnostní experti.

Židé bijí Araby, ti po nich hází kameny

OSN již kvůli eskalujícím bojům varovala před „totální válkou“. Po celém Izraeli také pokračují potyčky a násilnosti mezi místními Židy a Araby. Policie kvůli nim zadržela téměř 400 lidí.

Během jednoho incidentu židovští ultranacionalisté vytáhli arabského muže z jeho auta a zbili ho. V další potyčce zase arabští demonstranti v Izraeli házeli na židovské občany klacky a kameny.

Ke zklidnění situace se snaží přispět například Velká Británie či Spojené státy. „Vyjádřil jsem lítost nad ztrátou lidských životů. Zdůraznil jsem potřebu ukončit raketové útoky a deeskalovat napětí. Izraelci a Palestinci si zaslouží stejnou míru svobody, důstojnosti, bezpečnosti a prosperity,“ napsal na Twitteru americký ministr zahraničí Antony Blinken po telefonátu s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Na stranu Izraele se ve svém středečním projevu jednoznačně postavil americký prezident Joe Biden. Během telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem odsoudil raketové útoky Hamásu a dalších teroristických skupin proti Izraeli.

Vyjádřil „svou neochvějnou podporu bezpečnosti Izraele a legitimnímu právu Izraele bránit sebe a svůj lid“, uvedl Bílý dům. Na úvod svého projevu prezident Biden vyjádřil naději, že násilí brzy ustane.

Netajnahu: Tohle je teprve začátek

Veškeré prosby o zklidnění situace jsou však zatím marné. Napětí mezi Izraelem a Palestinou naopak dál eskaluje. Například v noci na čtvrtek zazněly poplašné sirény varující před dopadem raket poprvé také na severu Izraele. Dosud ostřelování z Pásma Gazy, ovládaného palestinskou skupinou Hamás, dosáhlo jen do jižní a střední části Izraele, informovala AFP.

Poté, co ve středu izraelští vojáci zabili jednoho z velitelů Hamásu, reagovala islamistická militantní skupina palbou raket do jižního Izraele.

Izraelský ministr obrany Benny Gantz následně uvedl, že než budou uvažovat o příměří, vyšle na Gazu další útoky, aby se docílilo „úplného a dlouhodobého ticha“. Premiér Benjamin Netanjahu zase sdělil, že jeho armáda bude v konfliktu používat jen „rostoucí sílu“.

„Eliminovali jsme vrchní velitele Hamásu – a to je teprve začátek. Způsobíme jim rány, o kterých se jim ani nesnilo,“ řekl Netanjahu. Vůdce Hamásu Ismail Haniyeh prudce reagoval s tím, že „pokud chce Izrael konflikt eskalovat, my jsme připraveni“.

Izrael se brání, říká Stropnický

Podle českého velvyslance v Izraeli Martina Stropnického se jedná o agresivní konflikt. „Je to válka. Tady je ozbrojený konflikt něco, co se periodicky opakuje. Hnutí Hamás je uznáno jako teroristické, média ho ale často označují jako radikální. Je základ tyto pojmy rozlišit,“ podotkl Stropnický. Podle něj se také málo rozlišuje, kdo je útočníkem a kdo se jen brání. V tomto případě je Izrael podle velvyslance v jasné defenzivě.

Tagy: