Češka žijící v Izraeli: Když zahouká siréna, musíme do krytů. Lidé jsou na válku zvyklí

Hebron

Češka žijící v Tel Avivu o situaci v Izraeli (zdroj: CNN Prima NEWS)

Konflikt mezi Izraelem a Palestinci znepokojuje celý svět. Některé země vyzývají ke snížení napětí, protože boje už mají na svědomí téměř 60 obětí. Podle Češky žijící v Tel Avivu Mileny Žampové jsou ale Izraelci nezvykle v klidu, protože věří své armádě a počítají s tím, že kdykoliv budou muset zaběhnout do svých krytů.

„Nikdo nepočítal s tím, že nad Tel Avivem budou nějaké rakety. Všichni jsou ale v klidu. Ptala jsem se místních, jak reagovat – prý pokud budu blízko krytu, musím do něj zaběhnout,“ říká Češka Milena Žampová, která žije v Izraeli. Obyvatelé hlavního izraelského města prý nepůsobí při výbuších přehnaně nervózně.

Kryty mají okno i pitnou vodu

Podle Žampové jsou už Izraelci vycvičení, jak se v krizových situacích chovat. „Když jedna raketa sestřelila druhou, všichni byli zorganizovaní a kromě mě nikdo nezaběhl do nejbližšího sklepa,“ popisuje Češka a přiznává, že ze začátku se samozřejmě bála, co se děje. Dostala tak radu, že pokud se v momentě střetu raket nebo jiného výbuchu nachází v autě, má vylézt, lehnout si obličejem k zemi a dát ruce za hlavu.

Izraelci také důvěřují své armádě, že je ochrání. „Když jsem se zeptala, proč jsou všichni tak v klidu, tak mi jen řekli, že v tom žijí celý život,“ dodala s údivem Žampová. „Vědí, že když zahouká siréna, musí do krytu. Vyjít mohou až po pěti minutách,“ pokračovala s tím, že kryt má každý byt. „Je to místnost se železa, kde je přísun vody a malé okno,“ nastínila.

Stropnický: Je to válka, Hamás je teroristické hnutí

Právo Izraele na obranu proti raketovým útokům hnutí Hamás z Gazy zdůraznily například Spojené státy a Rakousko. Podle českého velvyslance v Izraeli Martina Stropnického se jedná o agresivní konflikt.

„Je to válka. Tady je ozbrojený konflikt něco, co se periodicky opakuje, hnutí Hamás je uznáno jako teroristické, média ho ale často označují jako radikální. Je základ tyto pojmy rozlišit,“ podotkl Stropnický. Podle něj se také málo rozlišuje, kdo je útočníkem a kdo se jen brání. V tomto případě je Izrael podle velvyslance v jasné defenzivě.

Tagy: