Srdce ze svíček pro Havla. Lidé si připomenou bývalého prezidenta i on-line čtením

František Kollman (v bílé šále) hlídá v revolučních časech Václava Havla.

Daniela Révai u hrobu Václava Havla

Zapálenými svíčkami, průvodem na Hrad i povytaženými kalhotami si dnes lidé připomenou památku bývalého prezidenta Václava Havla. Část piety bude kvůli epidemii koronaviru on-line. Přesně před devíti lety politik, dramatik a někdejší disident Havel zemřel ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova.

Akce Svíčka pro Václava Havla začne na pražském Jungmannově náměstí už v 11:00. Lidé tam zapálí svíčky, z nichž vznikne srdce. I tuto pietu zasáhla současná opatření. Podle spoluorganizátora Jakuba Boučka z občanského hnutí Politika a Svědomí se čtení z Havlova díla i vzpomínání jeho přátel a spolupracovníků letos uskuteční on-line. Lidé mohou natočenou četbu či vzpomínku sdílet na facebookovou událost Svíčka pro Václava Havla 2020. Písemný vzkaz však lze nechat i v dřevěném srdci, které vytvořil sochař Ján Rakytka. Dění na náměstí bude také přenášeno on-line.

Hodinu po poledni na pražském Vinohradském hřbitově uctí Havlovu památku u jeho hrobu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a několik dalších zástupců horní komory.

Od 18:00 začne také tradiční vzpomínkový průvod Srdce na Hrad. Jeho účastníci v čele ponesou velké srdce. Průvod vyjde z prostranství před Novou scénou Národního divadla a bude pokračovat přes Újezd a Malostranské náměstí na Hradčanské náměstí. Tam u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka promluví například hudebník a bývalý politik Michael Kocáb a spisovatelka, právnička a někdejší disidentka Lenka Marečková.

Podle člena spolku Krátké kalhoty Tomáše Pikoly má organizace dosud hlášeno 14 pietních akcí po celém Česku. Pražský průvod na Hrad je z nich největší. Pikola upozornil, že ohrnutí kalhot, tedy vzpomínkové gesto, které odkazuje k Havlovým povytaženým kalhotám při inauguraci v roce 1989, může udělat kdokoliv a kdekoliv bez ohledu na současnou situaci. Také upozornil na další on-line čtení Havlových textů.

V Ústí nad Labem si lidé někdejšího prezidenta připomenou zapálením svíčky u lavičky Václava Havla v kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. U Havlovy lavičky bude zítra v 17:11 také setkání v Hradci Králové a svíčky za Havla budou hořet mimo jiné i na náměstí Míru v Jindřichově Hradci či na Masarykově náměstí v Náchodě. Po celý den si Havla mohou lidé připomenout také před jeho chalupou na Hrádečku.

Tagy: