Porovnání cen benzínu: Stačí přejet hranici do Polska a ušetříte osm korun za litr

Jak se liší ceny pohonných hmot v Polsku a Česku?

Pohonné hmoty setrvale zdražují. Jak je to v Polsku?

Pohonné hmoty v Česku setrvale zdražují, průměrné ceny jak benzínu, tak nafty se nyní pohybují okolo 46 korun za litr. Za hranicemi v Polsku jsou přitom o dost nižší – na plné nádrži se dají ušetřit i stovky korun. Ceny tam prozkoumal reportér CNN Prima NEWS Zdeněk Strnadel.

„Nacházím se kousek za hranicí olomouckého kraje. Jsem v Glucholazých, které leží v polské části Slezska. Zde se litr benzínu dnes prodává za 7 zlotých a 39 grošů, což je 39,41 korun. Nafta za 7 zlotých a 6 grošů, což je 37,84 korun,“ uvedl reportér.

„První větší město na české straně jsou Zlaté Hory, kde jsou ceny drasticky jiné. Benzin se prodává za 46,20 korun, nafta za 46,40. Rozdíl mezi pumpami vzdálenými zhruba 12 kilometrů je u cen benzínu téměř sedm a u nafty osm korun,“ porovnal.

Doplnil, že čím hlouběji do chudého severomoravského sudetského vnitrozemí jde, tím více cena klesá. „A to až na cenovou hladinu 42,90 korun za obojí v Rýmařově. Mezi ním a Glucholazy je rozdíl zhruba čtyři koruny,“ pokračoval.

Ceny pohodných hmot se ve středoevropských zemích kromě Maďarska a Slovenska pohybují po stejné křivce. „Byť v různých cenových hladinách. Drastický rozdíl cen mezi Polskem a Českem je daný tím, že na začátku války na Ukrajině polská vláda snížila daňovou zátěž na pohonné hmoty z 23 na osm procent,“ připomněl.

Tagy:
Polsko benzín CNN Prima NEWS Olomoucký kraj pohonné hmoty Slezsko Česko pohonné látky motorová nafta ruská invaze na Ukrajinu polská vláda