Benzín zdražuje tak rychle, že snížení spotřební daně ani nepoznáme, míní ekonom

Před cestou do zahraničí se vyplatí natankovat v Česku.

Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 vzrostla za poslední tři dny skoro o korunu a po několika týdnech se znovu vyšplhala nad 45 korun za litr. Od začátku června začne platit snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Z každého litru bude stát po tři měsíce inkasovat o 1,50 koruny méně.

Benzín opět dramaticky zdražuje. Za poslední tři dny jeho cena stoupla skoro o korunu. Zatímco ještě v neděli se litr Naturalu 95 prodával průměrně za 44,35 koruny, nyní je to 45,30 koruny. Tempo, jakým cena benzínu v posledních dnech roste, je srovnatelné s tím, které jsme zažili v průběhu března.

Právě to byl důvod, který vládu Petra Fialy (ODS) nakonec vyprovokoval k rozhodnutí o dočasném snížení spotřební daně na pohonné hmoty o 1,50 koruny na litr. Parlament rozhodl (a zákon už ve středu podepsal i prezident Miloš Zeman), že nižší spotřební daň bude platit od 1. června do konce září.

Jenže podle ekonoma Lukáše Kovandy to právě kvůli poslednímu cenovému vývoji řidiči možná ani nepoznají. „Právě proto, že rozsah snížení daně se příliš neliší, jak nyní vidíme, od rozsahu několikadenního pohybu tržní ceny pohonných hmot,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Oživení v Číně a sílící dolar

Kovanda rovněž upozornil na mírně odlišný cenový pohyb u benzínu a nafty. Zatímco v březnu cena nafty vylétla až k 50 korunám za litr, benzín se držel přibližně o tři koruny zpět. Nyní je to naopak benzín, který cenu nafty dohání. „Zatímco benzín za posledních sedm dní zdražil o 1,05 koruny, nafta naopak o devět haléřů na litr zlevnila,“ dodal Kovanda.

Takový vývoj je podle něho nezvyklý. „Výpadek v dodávkách pohonných hmot, jenž souvisí s válkou na Ukrajině a sankcemi Západu proti Rusku, se nyní v Evropě palčivěji projevuje právě v oblasti zásobování benzínem. Celkově k tlaku na růst cen pohonných hmot přispívá také růst cen ropy na světových trzích a citelné oslabování koruny proti dolaru, v němž se ropa a obchoduje,“ vysvětlil ekonom.

Podle něho růst cen ropy ve světě podporuje zlepšování pandemické situace v Číně, kde se díky tomu obnovuje poptávka po ropných produktech. „V příštích sedmi dnech je třeba z uvedených důvodů počítat s dalším zdražením pohonných hmot, zejména benzínu. Zdražení by mělo být v rozsahu 40 haléřů na litr benzínu a deseti haléřů na litr v případě nafty,“ uzavřel Lukáš Kovanda.

Tagy: