Před zásahem na fakultě selhaly detaily. Policie byla v nevýhodě, tvrdí bezpečnostní expert

Bezpečnostní expert Pavel Černý

Stačilo velmi přísně dodržovat zákon a pomocí prevence jsme mohli předejít tragédii, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Pavel Černý. Podle něj při samotném zásahu selhaly detaily. Pomohlo by také vybavit policisty účinnějšími dlouhými zbraněmi. Ty, které v budově Univerzity Karlovy použili, jsou totiž podle podplukovníka ve výslužbě srovnatelné jen se služebními pistolemi.

„Na místě kupříkladu nebyly dlouhé zbraně. Ono se sice říká, že tam byly, ale ve skutečnosti šlo o typ zbraně, které používají stejné náboje jako služební pistole policistů. Tudíž nezáleží, zda střílí svojí pistolí, anebo touto jakoby dlouhou zbraní. Bylo by dobré, aby prvosledové hlídky dostaly dlouhé zbraně,“ řekl podplukovník ve výslužbě.

ČTĚTE TAKÉ: Ukázali fotku a řekli, že se asi blíží. Škola zveřejnila komunikaci s policií před střelbou

Policisté měli pouze malou šanci zasáhnout svou služební zbraní střelce, který se v jednu chvíli pohyboval na ochozu Filozofické fakulty. Potvrdil to také experiment, který provedla CNN Prima NEWS.

„Po deseti tisících ranách, které jsem v životě nastřílel, bych si dovolil říci, že bych na několikátou ránu trefil. Ovšem běžný policista s tím, kolik má ve služební přípravě nastříleno, má šanci o hodně menší. Otázkou také je, co střela ve finále udělá, jaká bude její zastavující schopnost,“ uvedl Černý.

Tragédii se podle bezpečnostního experta dalo předejít. „Stačilo, aby se dodržoval dosavadní zákon. V tomto případě zkrátka selhaly detaily. Stačilo jen velmi přísně dodržovat pravidla a tato věc mohla být podchycena prevencí,“ řekl Černý.

V Poslanecké sněmovně nyní čeká na schválení nový zákon o zbraních a střelivu. Ten by měl například počítat s povinností prodejce zbraní oznámit policii podezřelý nákup. A informace, že je člověk držitelem střelné zbraně, by se měla začít sdílet s praktickými lékaři.

Expert ale připomněl případy z historie, kdy masoví vrazi využili jiné prostředky, když se nedostali ke střelné zbrani. „Je to rozhodnutí. Říká se, že největší zbraní je člověk, jeho mozek a rozhodnutí k takovému hnusnému a neuvěřitelně krutému činu,“ dodal Černý.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Motiv střelce z fakulty v Praze se stále prověřuje

Tagy:
policie zbraň střelba zákon Univerzita Karlova Praha Pavel Černý Poslanecká sněmovna ČR Policie České republiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy