Stadion v Hradci postaví na nohy i majitel Dynama Pardubice. Zbývá jediná překážka

Tvrzení, že současný stadion v Hradci Králové není zrovna nejkrásnějším fotbalovým stánkem v České republice, asi nikoho neurazí. Už dlouhá léta se usiluje o kompletní přestavbu chátrajícího areálu, doposud ale zůstávalo pouze u řečí. Teď to vypadá, že by se na podzim mohlo konečně poprvé „kopnout“ do země. Na světě je vizualizace a teď padla překážka v podobě nutného posvěcení od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vybudování nového domova pro „Votroky“ bude mít na starost i firma Petra Dědka, tedy majitele hokejového Dynama Pardubice.

Což je svým způsobem trochu paradox. Mezi městy Pardubice a Hradec Králové panuje historická rivalita. Ale v případě vleklé problematiky stadionu „Pod lízátky“, jak se mu říká podle typických osvětlovacích sloupů, je tato pikantnost podružná.

Petr Dědek, v roce 2020 podle magazínu Forbes 54. nejbohatší Čech (4,3 miliardy), vlastní kromě pardubického Dynama skoro dvě desítky firem. Do tohoto impéria spadá i D&D Elektromont, jež se v uskupení se společnostmi Strabag a Geosan Group stala úspěšným žadatelem o stavbu nového moderního stadionu.

„Město může podepsat s vítězem tendru smlouvu o realizaci projektu fotbalového stadionu FC Hradec Králové,“ uvedl hradecký náměstek primátora pro investice Jiří Bláha ve středu na Twitteru. Na stejné sociální síti ho následoval zmíněný Dědek. „Radní v Hradci Králové si vybrali nejlepší řešení. Na rozdíl od vedení města v Pardubicích. V HK postavíme jeden z nejhezčích fotbalových stadionů v republice,“ konstatoval miliardář.

V Pardubicích na začátku března vyhrála soutěž o revitalizaci fotbalového stadionu firma Porr. Stavba, která příliš pozitivních ohlasů na základě vizualizace nesklidila, vyjde na 314 milionů bez daně, počítá se s kapacitou 4 600 diváků. Pokud by zastupitelstvo tento projekt neschválilo, musel by nováček první ligy – klub FK Pardubice, který jako „domácí“ zatím hraje ve vršovickém Ďolíčku – zpátky administrativně do druhé ligy. Ale dostal zelenou.

Stavba bude stát 568 milionů, má pomoct státní dotace

Stejný krok budou příští týden s napětím očekávat i hradečtí Votroci, jak se týmu FK Hradec Králové přezdívá. Chybějící pečeť od městských zastupitelů je poslední překážkou. Tou předposlední byl názor Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, která celou záležitost přezkoumávala na základě žádosti uvedené firmy Porr.

Pakliže bude vše odsouhlaseno, vyroste stadion pro 8 000 lidí, přičemž naprostá většina sedaček by měla být pod střechou. Oproti současné odkryté podobě velká změna. A tak jediné, co bude starý kabát sportovního areálu v části Malšovice připomínat, budou ona „lízátka“. Cena? 568 milionů bez daně. Pomoci zafinancovat přestavbu by měla i státní dotace, kterou před několika měsíci přislíbil šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Pokud stavbu nezabrzdí zastupitelstvo, kompletní přebudování stadionu by mohlo začít už v září. Pro fotbalový klub by šlo o velké vítězství, protože už to vypadalo, že se nového prostředí, které případně umožní i mezinárodní zápasy, nedočká. Například již v listopadu 2013 se v královehradeckých médiích psalo o tom, že fotbaloví fanoušci mohou slavit. Krajský úřad tehdy vydal pravomocné územní rozhodnutí pro stavbu nové Malšovické arény, námitky odpůrců byly zamítnuty. Ale nakonec ze všeho sešlo.

Hradečtí fotbalisté momentálně usilují o to, aby až nový stadion bude zkolaudován, byli součástí elitní soutěže. V aktuální sezoně druhé ligy jim patří třetí pozice, na první, za současné konstelace postupující Líšeň jim scházejí dva body. Mají zápas k dobru.

Tagy: