Stal se prezidentem a pak byli lidi šťastní. Vědí školáci, kdo byl Václav Havel?

Co vědí děti o Havlovi?

Od úmrtí Václava Havla uplynulo deset let, a tak si ho malí školáci nemohou pamatovat. Vědí ale vůbec, kdo to byl a poznají ho na fotografii? Na to jsme se zeptali žáků na prvním stupni, ale také šesťáků a sedmáků ještě v době, než se začali učit o sametové revoluci.

Anketu s dětmi jsme natáčeli na začátku listopadu, ještě než se ve škole probíralo téma sametová revoluce. Starší žáci na druhém stupni prvního českého prezidenta znali.

Šesťákům stačilo napovědět fotografií, a vlastně správným směrem mířil Dominik z prvního stupně, který odpověděl, že Václav Havel byl spisovatel.

Třeba Lucka ze třetí třídy si u jména Václava Havla vzpomněla, že ho slyšela v televizi, ale už zapomněla, kdo to byl. „Byl to skladatel,“ odpověděl zase Bóďa z druhé třídy.

A  Aničce o Václavu Havlovi vyprávěli rodiče a dokonce matně věděla, co byla sametová revoluce. „Lidi vyšli do ulic, zvonilo se klíčema a pak se Václav Havel stal prezidentem.“ Její slova dokonale doplnil Pavel, že když Václav Havel přišel na Hrad, tak „pak byli lidi šťastný a bylo to prostě super!“

Děti si Václava Havla nepamatují, ale příběhy jim vypráví jejich rodiče a také prarodiče. Co byla sametová revoluce se ještě neučily, ale minimálně tušily, že to byl obrovský zlom k dobrému v naší historii.

Tagy: