Kdo zničil plynovod Nord Stream? Nové stopy vedou na Ukrajinu, Rusové by to prý nezvládli

Únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltském moři

Plynovody Nord Stream byly zřejmě poškozeny úmyslně

Čím dál více stop ukazuje, že za odpálením náloží na plynovodech Nord Stream 1 a 2 stojí Ukrajinci. S novými poznatky přišli novináři z televizní stanice ZDF a magazínu Spiegel. Podle nich vyšetřovatelé s odkazem na četné stopy předpokládají, že sabotéři uprchli na Ukrajinu. O tom, co to ale znamená, se vedou dohady. Někteří totiž i přes získaný důkazní materiál předpokládají, že Rusové mohli útočit pod cizí vlajkou. Oponenti zase namítají, že jejich jednotky jsou natolik neschopné, že by svést stopy nezvládly.

Loni v září byly odpáleny nálože na plynovodech Nord Stream 1 a 2 uprostřed Baltského moře. Útok dodnes zaměstnává mezinárodní vyšetřovatele. Kdo je za útok zodpovědný, zatím není jasné. Existuje však mnoho teorií. Soukromé šetření německých médií ZDF a Der Spiegel nyní přišlo s novými poznatky.

K TÉMATU: Odveta za Nord Stream. Zničíme podmořské spojení mezi Evropou a USA, hrozí Medveděv

Němečtí vyšetřovatelé se podle Spiegelu přiklání k verzi, že odstřel potrubí provedlo ukrajinské komando. Zjištění se prý shodují s vyšetřováním nizozemských a amerických služeb. Předchozí varování, že by mohlo dojít k ukrajinskému útoku, nebrala spolková vláda vážně.

Útočili Ukrajinci?

Vyšetřující soudce Spolkového soudního dvora podle německých médií v probíhajícím řízení proti neznámým osobám řekl jasně, že cílem činu bylo „dlouhodobě narušit fungování státu a jeho instituce“. Takový přístup je podle soudce útokem na vnitřní bezpečnost Spolkové republiky Německo.

Vyšetřovatelé s odkazem na četné stopy, které vyhodnotil Spolkový úřad kriminální policie (BKA) a spolková policie, předpokládají, že sabotéři uprchli na Ukrajinu, odkud útok také plánovali. Podezřelé se ale může zdát právě množství důkazů vedoucí jedním směrem.

Zmatení stop neproběhlo

Podle vyšetřovatelů také nic nenasvědčuje tomu, že by sabotáž spáchalo ruské komando a stopy Rusové následně navedli na ukrajinské zdroje.

Roderich Kiesewetter, expert na bezpečnostní a obrannou politiku, však stále považuje variantu, že ve skutečnosti útok spáchali Rusové, za velmi pravděpodobnou. Kiesewetter řekl Spiegelu, že by byl způsob provedení akce a navedení stop do Kyjeva pro Rusy typický.

Jiní zpravodajští experti podle serveru Bild.de naopak považují za krajně nepravděpodobné, že by ruští agenti, kteří jednají obvykle dost nedbale a jejichž mezinárodní atentáty byly v posledních letech odhaleny, byli schopni bezchybně provést tak složitý zastírací manévr.

Tagy: