Schillerová: Stanjura narušuje důvěru ve stát. Jednání o rozpočtu není divadlo, opáčil ministr

Alena Schillerová a Zbyněk Stanjura

Schillerová kritizuje Stanjuru

Ministerstvo financí rozeslalo první návrh státního rozpočtu na příští rok ostatním resortům, dále však jeho podobu nyní zveřejňovat nechce. Jednotlivá ministerstva se k předloze vyjádří do konce července, finální návrh poté ministerstvo financí zveřejní do konce srpna. Na sociální síti to napsal šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Jeho postup ale kritizuje ANO – podle předsedkyně poslanců opozičního hnutí tím Stanjura narušuje důvěru ve stát. To však ministr odmítl a dodal, že kolem návrhu nepotřebuje PR divadlo.

„Ministerstva samozřejmě dostala pracovní návrhy rozpočtů, které položkově rozpracované vrátí do konce července. Do konce srpna pak ministerstvo financí zveřejní finální návrh rozpočtu 2025 a odešle ho vládě. Jeho příprava probíhá standardně a v souladu se zákonem,“ uvedl na sociální síti X Stanjura.

První návrh rozpočtových kapitol musí ministerstvo financí podle zákona rozeslat ostatním resortům do konce června, v minulosti ho obvykle i zveřejňovalo. Skutečnost, že letos první návrh rozpočtu veřejný není, kritizovali bývalí ministři financí Alena Schillerová (ANO) a Miroslav Kalousek (TOP 09).

ČTĚTE TAKÉ: Michal David nesouhlasí s vyzbrojováním Ukrajiny. Putina ale kritizuje a vyřadil svůj megahit

Vůči Schillerové se ve čtvrtek Stanjura vymezil. „Proč nechci rozpočet zveřejnit dřív, než musím? Kvůli takovým jako jste vy, která se škodolibě třese na každou šanci vystrašit co nejvíc lidí, na co určitě nebudou peníze. Naše vláda raději rozpočet projedná interně a shodne se na něm jako celek. Bez PR divadel, kdy si k vám chodili ministři s kloboukem a vy jste vždy senzačně vytáhla nějakou tu miliardu ze šuplíku,“ uvedl.

Schillerová kritiku postupu ministerstva zopakovala po čtvrtečním jednání stínové vlády ANO. „Jsme svědky hrubého porušení všech zvyklostí,“ řekla ve Sněmovně novinářům. Tajení prvního návrhu je podle ní novinkou a doslova „atentátem na rozpočtovou transparentnost“. „Narušuje důvěru ve vládu a otevírá otázky, co vláda tají,“ podotkla Schillerová. Kabinet podle ní nemůže svévolně rozhodovat, jaké informace veřejnosti sdělí a přípravu rozpočtu přesunout do tajného režimu.

Při předchozí vládě hnutí ANO přicházeli v letních měsících jednotliví ministři na ministerstvo financí jednat o úpravě rozpočtu svých kapitol. Současný kabinet od toho upustil, rozpočet projednává celá vláda kolektivně. Stanjura už dříve uvedl, že jednotliví ministři musí zdůvodnit své rozpočtové požadavky a vysvětlit, z jakého zdroje je možné případné zvýšení výdajů pokrýt.

Podle rozpočtové strategie zveřejněné v dubnu by příští rok měl rozpočtový schodek klesnout na 235 miliard korun z letošních plánovaných 252 miliard korun. Loni byl deficit 288,5 miliardy korun, byl čtvrtý nejhlubší od vzniku Česka. Ve větším schodku skončily státní finance pouze v letech 2020 až 2022.

ČTĚTE TAKÉ: Nová frakce? Založíme ji příští týden, řekl Babiš na kraji louky. Dodal, co mu vadí na EU

Tagy: