Nová frakce? Založíme ji příští týden, řekl Babiš na kraji louky. Dodal, co mu vadí na EU

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš o nové frakci Patrioti pro Evropu

Novou evropskou frakci Patrioti pro Evropu ustanovíme podle pravidel příští týden, uvedl šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve videu zaslaném redakci CNN Prima NEWS. Opět se vymezil nejen proti Evropské komisi a nelegální migraci, ale také proti Green Dealu, který pomohli schválit jeho vlastní europoslanci v minulém volebním období. „Rozhovory o dalších zemích, které se k nám přidají, probíhají intenzivně,“ řekl bývalý předseda vlády s tím, že se frakce nejspíše rozšíří o další členy.

„Minulou neděli jsme oznámili vznik nové frakce, kterou spojuje program do evropských voleb. To znamená, že chceme společenství svrchovaných suverénních států Evropské unie, nechceme Evropu řízenou Evropskou komisí,“ řekl na úvod Babiš, který se nechal natočit na kraji louky, v bundě a pod hustými mračny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nová éra hnutí ANO v Evropě. Konec strany pro všechny a tečka za praotcem Teličkou

Posléze přiblížil výhrady, kvůli kterým se rozhodl podílet na vzniku nové evropské frakce. „Chceme zastavit ilegální migraci, která ohrožuje naši kulturu a naše hodnoty. Chceme změnit Green Deal, který ničí náš průmysl, naše zemědělství a ohrožuje zaměstnanost,“ pokračoval šéf hnutí ANO. Přitom to byli právě jeho europoslanci, kteří svými hlasy podpořili Zelenou dohodu.

Na další detaily týkající se nové frakce byl Babiš nicméně skoupý a nejinak tomu bylo i ve videu, které zaslal redakci. „Rozhovory o dalších europoslancích a dalších zemích, které se k nám přidají, probíhají intenzivně. Předpokládám, že příští týden novou frakci Patrioti pro Evropu podle pravidel Evropského parlamentu ustanovíme,“ dodal na závěr.

Vznik nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) oznámili maďarský premiér Viktor Orbán, Andrej Babiš a šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl na společném setkání v neděli. Společně dosahují minimálního počtu europoslanců pro vytvoření frakce.

Potřebují však zástupce z alespoň čtyř dalších zemí, aby frakce získala oficiální registraci ze strany Evropského parlamentu. Oznámení o vzniku nové frakce přivítal italský vicepremiér Matteo Salvini, jehož Liga patří mezi hlavní síly euroskeptické frakce Identita a demokracie (ID).

Bouřlivé formování frakcí

Podle posledních údajů Evropského parlamentu má nejsilnější lidovecká frakce (EPP) 188 mandátů, frakce socialistů a demokratů (S&D) 136 mandátů, frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) 83 mandátů, liberální frakce Renew Europe 75 mandátů, skupina Identita a demokracie (ID) 58 mandátů, frakce Zelených/Evropské svobodné aliance 54 mandátů a Levice v Evropském parlamentu (GUE/NGL) 39 mandátů.

V kolonce „ostatní“ stále zůstává 42 europoslanců. U nich není ještě jasné, do které z frakcí se přičlení. Nezařazených již z minulého volebního období je 45 europoslanců. Početní stavy jednotlivých frakcí se tak ještě mohou výrazně změnit.

V souvislosti s českými europoslanci z ODS, kteří zasedají ve frakci ECR, se objevily spekulace, zda neuvažují o přestupu do EPP. Premiér a šéf občanských demokratů Petr Fiala k tomu minulý týden uvedl, že ve straně nyní spíše „probíhá debata o tom, jaká by měla být budoucí podoba ECR“.

Naopak europoslanci Danuše Nerudová a Jan Farský ze STAN dali přednost lidovecké frakci před Renew Europe, a to mimo jiné kvůli tomu, že v ní bylo české hnutí ANO. Po odchodu ANO se situace změnila. Mezi europoslanci tak ještě probíhají debaty, zda frakci nezměnit. I nadále zůstává nejasné, v jaké frakci zakotví dva čeští europoslanci z Přísahy a Motoristů a jeden z koalice Stačilo!

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Spolupráce ODS s „Dieselem a Fízlem“? S asociálem Šlachtou těžko, říká ostře senátor Jirsa.

Tagy: