Vánoční strom pro Prahu je z Českolipska. Ozdobí ho osm kilometrů světelných řetězů

Staroměstské náměstí ozdobí strom z Pertoltic pod Ralskem.

Vánoční strom z Pertoltic pod Ralskem

Staroměstské náměstí v Praze letos ozdobí vzrostlý smrk z Pertoltic pod Ralskem na Českolipsku. V sobotu ho na zahradě rodinného domu skácel Jiří Vorlíček, několikanásobný mistr republiky v práci s motorovou pilou. Stromeček se rozsvítí na adventních trzích v sobotu 2. prosince.

Kácení stromu dojatě pozoroval i majitel roubenky Radek Lupoměský. „Hodně často jsem na ten strom koukal a říkal jsem si, že je krásný a že by mohl ještě někomu udělat radost,“ svěřil se CNN Prima NEWS ve chvílích, kdy dřevorubec strom pokácel.

Po spočítání letokruhů se ukázalo, že strom je zhruba padesát let starý, stále ve výborné kondici. Časem by ho ale vzhledem k jeho velikosti čekalo kácení. „Podle dendrologického posudku by byl bezpečný už zhruba jen pět let,“ řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva firmy Technologie hlavního města Prahy, která celou akci zajišťuje.

ČTĚTE TAKÉ: Chceš se pokochat Hradem? Zaplať. Praha 1 představila, jak bude fungovat zpoplatnění vjezdu

Dřevorubci na místě ještě strom ve spodní části upravili a seřízli na výšku 22 metrů, dva metry půjdou pod zem kvůli kotvení, a tak finální výška na Staroměstském náměstí bude 20 metrů. Nejprve se tam ale musí dostat, a to nebude jednoduchá akce.

„V noci z pondělí na úterý vyparkovanou Pařížskou ulicí pojede vánoční strom na Staroměstské náměstí, je to logisticky velmi náročná operace za asistence dopravního podniku a policie, bude nutné nadzvedávat troleje. Ještě nemáme úplně přesně danou trasu z okraje Prahy do centra, bude záležet na tom, nakolik se podaří stáhnout velké větve ve spodní části a jaká bude finální výška nákladu,“ popsal Tomáš Jílek.

Od úterka začne maraton zdobení, připraveno je osm kilometrů světelných řetězů a několik stovek ozdob. Rozsvícený vánoční strom uvidí lidé na Staroměstském náměstí na adventních trzích poprvé v sobotu 2. prosince.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dar se změnil v peklo. Senioři z Plzeňska mají kvůli dceři přijít o dům, kde strávili život

Tagy:
Vánoce Staroměstské náměstí Českolipsko vánoční stromek Jiří Vorlíček Pertoltice pod Ralskem