Květákový steak za 530 korun. Restaurace na Lipně šponují ceny, aby dorovnaly úbytek hostů

Restaurace na Lipně zdražily.

Předražené Lipno

Jedna z nejoblíbenějších tuzemských turistických destinací, Lipensko, zažívá tuto sezonu návštěvnost jako na houpačce. Zatímco začátkem prázdnin tam bylo těžké najít volné místo, s nástupem chladnějšího počasí zájem opadl. Aby restaurace netratily, jejich provozovatelé zvedli ceny. Náš štáb v jedné z luxusních restaurací objevil květákový steak za 530 korun.

Na Lipně za obědové menu zaplatíte minimálně 200 korun. Stejně jako v celé České republice zde ceny šly výrazně nahoru.

„Teď v sezoně máme to meníčko dražší, abychom si naspořili na zimu. Jídlo s polívkou tu vychází kolem 250 korun,“ poznamenal provozovatel restaurace David Krol, v jehož restauraci ceny stouply řádově o deset procent. „To, co nám chybí v počtu lidí, jsme dohnali tím, že jsme zdražili,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rodinný oběd skončil tragédií. Tři lidé zemřeli po konzumaci jídla, policie podezírá kuchařku

Že teď Češi šetří víc než dřív, potvrzuje i pan Procházka, který už třicet let provozuje restauraci Maxant ve Frymburku. „Samozřejmě když přijde rodina s dětmi, tak už víc přemýšlí. Už to není tak, že by každé ratolesti dopřáli všechno, ale tu porci si třeba rozdělí,“ uvedl a zmínil, v jaké cenové relaci se u nich běžně pohybují jídla: „Z české klasiky máme třeba kachnu s bramborovým knedlíkem za 295 korun. Květák s bramborem by stál 171 korun.“

Současná ekonomická situace se promítla i do návštěvnosti restaurace. Teď jsou prý asi na 70 procentech své kapacity.

Ceny jídel návštěvníci samozřejmě řeší, i když během dovolené se na ně tolik neohlíží: „Samozřejmě řeším ceny, jako každý. Ale když už jsem na dovolené, tak si to užívám. Někdy si uvaříme, někdy zajdeme do restaurace,“ uvedl jeden ze zákazníků.

A ten, kdo si chce opravdu užít a nevadí mu, že sáhne hluboko do peněženky, zamíří do zážitkové Molo Restaurant. „Je to takové fajnové jezení, decentní kuchyně založená na degustačních porcích menšího charakteru, klade se důraz na kvalitu suroviny, provedení, textury, kombinace chutí,“ popsal doménu podniku jeho šéfkuchař David Šašek.

Velké oblibě se tu prý těší steak z květáku. „Je to květák od místních pěstitelů, máme udělanou jihoamerickou chimichurri omáčku z petržele, česneku a citronové šťávy a tak dále. Ten květák se v tom marinuje, ve vakuu zraje, vaří se na páře a pak se griluje na pánvi,“ popsal oblíbenou gastronomickou pochoutku šéfkuchař. Za takový vymazlený květák zákazník zaplatí 530 korun.

SLEDUJTE TAKÉ: Před rokem hrozili, že zkrachují, nyní počítají milionové zisky. Tento trend se týká zemědělců i potravinářů.

Tagy: