Stát chce brát z cizí kapsy, stěžují si samosprávy. Odmítají platit nepedagogické pozice

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

360° (44)

Slova vlády, včetně členky Sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Renáty Zajíčkové (ODS), že by se financování části nepedagogických pozic mohlo přenést na zřizovatele, rozčílila hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu (SLK). Podle něj je naprosto neuvěřitelné, že se o něčem takovém veřejně hovoří, aniž by to bylo dopředu projednáno se samosprávami. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Ta situace týkající se financování školství není jednoduchá, ale myslím, že je velmi dobře, že by v budoucnu měly daleko větší roli hrát samosprávy, neboť jsou to právě ony, kdo zřizuje mateřské, základní i střední školy,“ sdělila v pořadu 360° Zajíčková.

ČTĚTE TAKÉ: ODS chybí vize a ambice mít 30 procent, říká Kuba. Koalici Spolu vidí jinak než Fiala

Její slova Půtu rozčílila. „Zkrátka, když dochází peníze ve vlastní peněžence, sáhneme do kapes samospráv,“ reagoval naštvaně a upozornil, že peníze, se kterými chce vláda manipulovat, nejsou peníze státu. „Jsou to peníze, se kterými samosprávy na rozdíl od státního rozpočtu nakládají zodpovědně,“ poznamenal.

Z přístupu vlády je prý smutný, neboť by očekával, že celou situaci se samosprávami nejdříve projedná. S tím souhlasila i Zajíčková. „Je pravdou, že by se se zřizovateli mělo jednat. Tady vnímám určitý prostor pro zlepšení,“ podotkla.

Dodala však, že vtáhnutí zřizovatelů do financování regionálního školství považuje za nutné: „I oni by měli vnímat vzdělávání jako prioritu. Není to jen o vládě, nějaký díl k tomu financování je určitě nutný.“

Stejného názoru je i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Ten během úterního jednání se školskými odbory poznamenal, že kraje by na to měly navíc dostatek financí. Rozpočet pro regionální školství je totiž podle ministerského rozpisu letos o 4,97 miliardy vyšší než loni a činí 187,87 miliardy korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do školství poputují oproti plánu čtyři miliardy navíc, oznámil ministr. Jak peníze rozdělí?

Tagy:
vzdělávání ekonomika financování 360° politika školství stát nepedagogičtí pracovníci Martin Půta