Kuba: ODS chybí vize a ambice mít 30 procent. Koalici Spolu vidím jinak než Fiala

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v Partii

K věci (44)

Koalice by se měly dělat až po volbách, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) a vysvětlil, proč tamní kancelář strany kandiduje jako samostatný subjekt a ne v rámci Spolu. Dodal, že jeho pohled a pohled premiéra Petra Fialy (ODS) se v lecčem liší, ale oba se navzájem respektují. Zároveň zdůraznil, že ODS by měla mít ambici získat 30 procent hlasů a chtít řídit stát.

Jihočeská ODS půjde do krajských voleb jako samostatný subjekt a ne v koalici Spolu. Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) by se koalice měly dělat až po volbách. „V tomhle se naše přístupy s Petrem Fialou (ODS) poněkud liší. Nejsem příliš fanouškem politiky, kde se sčítají jednotlivé strany a sčítají si procenta, aby se jim vyplatilo, jak kandidovat. Kandidovat máte proto, že máte nějakou vizi, ať už města, kraje nebo státu,“ řekl Kuba v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chtěli jsme vládou zatřást, přiznal Lacina ze STAN. Ať Rakušan radši maká, reagoval Zdechovský

Dodal, že Fiala ale jeho pohled respektuje stejně, jako on ten jeho. „Chápu, že koalice Spolu byla v určitém momentu nějakou možností zbavit Českou republiku premiéra Andreje Babiše a vystřídat ve vládě hnutí ANO. Přesto bych radši viděl, kdyby na to navazovala strategie, že ODS bude narůstat a nezasekne se na nějakých 13 až 15 procentech, kde se nyní pohybuje,“ popsal Kuba. Podotkl, že takové výsledky nemůže mít strana, která má ambici řídit stát.

Pětikoalice je podle něj vždycky limitovaná spory jednotlivých členů. „Některé strany mají dlouhodobě problémy v preferencích a koalice už je pro ně jediným modelem, jak se s jistotou dostat do Poslanecké sněmovny. Preferoval bych strategii, že ODS dokáže profitovat tak, aby co nejvíce narůstala a dokázala si sahat pro voliče do jiných politických stran, protože historicky, a není to tak dávno, byla ODS schopná mít přes 30 procent hlasů,“ sdělil jihočeský hejtman. Podotkl, že ODS by měla být schopná komunikovat moderní témata, aby se dokázala zase stát „catch-all party“.

Kuba zároveň připomněl, že Petr Fiala nemá v ODS pro volbu předsedy na letošním sněmu žádného protikandidáta. „Je to přirozené, dovedl ODS do vlády a jako premiér vede vládní misi,“ popsal Kuba. Podotkl ale, že jde také o velkou zodpovědnost a záleží, jak Fiala misi využije. „Buď po téhle vládě bude narůstat, anebo se nám to politicky nevyplatí. Pokud bychom neuspěli v dalších volbách, tak to může být komplikované. Odpovědnost je obrovská a bezesporu leží na Petru Fialovi a jeho týmu,“ uvedl Kuba.

Odmítl také, že by proti Fialovi sám kandidoval. „V téhle chvíli takové ambice nemám. Je to proto, že jsem před třemi lety slíbil Jihočechům, že se budu starat o Jihočeský kraj,“ dodal hejtman.

Tagy: