Stavební úřady se dál perou s digitalizací. Jen porodní bolesti, zní z ministerstva

Digitalizace stále způsobuje problémy.

První týden digitalizace stavebního řízení

Na deset tisíc přihlášených uživatelů, více než 450 podaných žádostí, ale také velké problémy. To je první týden na úřadech po spuštění digitalizace stavebního řízení. Někteří úředníci se do systému poprvé dostali až v pondělí. Podle ministerstva pro místní rozvoj se ale všechno řeší a aplikace bude brzy fungovat bez problémů.

Pro některé úřady je digitální stavební řízení pořád velkou neznámou. „Jedeme stále ve starém systému, v novém se teprve budu učit. Počítač já stále nemám, dva kolegové už ano, já zatím ještě ne,“ popisoval CNN Prima NEWS vedoucí oddělení stavebního dozoru v Jihlavě Pavel Domkář.

ČTĚTE TAKÉ: Zmatky s digitalizací nekončí. Nestíháme, jsme zavaleni spisy, zní ze stavebních úřadů

Problémy ale nebyly všude. Například v Brně jen ze začátku řešili přihlašování do aplikace. „Za pomoci kolegů z ministerstva pro místní rozvoj jsme tuto potíž rychle odstranili. Kolegové se s tím samozřejmě musí naučit pracovat, nicméně v tom nevidíme ten úplně největší problém,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Stavebníci se bojí, tvrdí opozice

Za první týden se do systému přihlásilo už přes 10 tisíc stavebníků. Ze zhruba 3 200 rozpracovaných žádostí se jim podařilo odeslat přes 450. Podle opozice přitom více než samotný nový systém na úřadech škodí strach stavebníků. „Problém je, že na konci června byly stavební úřady zavaleny žádostmi podle starého zákona. Stavebníci se prostě báli, že to nebude fungovat. My jsme dlouhodobě upozorňovali, že projekt není připravený. Upozorňovala na to i odborná veřejnost,“ nechal se slyšet poslanec Robert Králíček (ANO).

Podle ministerstva pro místní rozvoj jsou ale počáteční problémy především porodními bolestmi, které navíc prý často nesouvisí se samotným systémem. „Děláme maximum pro to, abychom spolupracovali. Ať už s jednotlivými úřady nebo s kýmkoliv, kdo se nám ozývá,“ řekla ředitelka sekce veřejného investování resortu Leona Gergelová Šteigrová. Podle zpětné vazby pak do budoucna ministerstvo plánuje systém upravovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka o digitalizaci: Je to megaprůšvih, nařkl Havlíček Bartoše. Sprosté lži, opáčil ministr

Tagy:
digitalizace úřady stavební úřad problémy Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky