Hádka o digitalizaci: Je to megaprůšvih, nařkl Havlíček Bartoše. Sprosté lži, opáčil ministr

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) a místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček

Kvůli digitalizaci stavebního řízení si ostře vjeli do vlasů vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) a místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Zatímco opoziční politik mluvil v pořadu 360° o megaprůšvihu, ministr pro místní rozvoj opáčil, že systém funguje dobře a dílčí problémy aktivně řeší. „V Japonsku by se ministr poklonil, hluboce se omluvil a spáchal harakiri,“ zlobil se Havlíček ve vysílání CNN Prima NEWS. „Jsou to sprosté lži,“ řekl Bartoš a připomněl přešlapy z dob vlády hnutí ANO.

„Systém běží. Jsou tam nějaké drobné chyby, opravujeme je, diskutovali jsme s Prahou například nastavování oprávnění a přístupů, ale neměl ani jeden výpadek. Zintenzivníme doškolení. Nemyslím, že je tu dusno. Spousta lidí podala žádosti – a někdy neúplné – ke zlomovému datu, musíme se tím prostě prokousat. Systém, jak byl spuštěn, splňuje všechny zákonné věci,“ hájil svou pozici Bartoš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zmatky s digitalizací nekončí. Nestíháme, jsme zavaleni spisy, zní ze stavebních úřadů

Následně na něj reagoval opoziční poslanec Havlíček. „Fakt nevím, jestli jste tak bezelstný, nebo jestli si z nás děláte legraci. Nezlobte se na mě, ale v Japonsku by se ministr poklonil, hluboce se omluvil a spáchal harakiri,“ vzkázal ostře šéfovi resortu pro místní rozvoj. „Jsou to sprosté lži,“ namítl Bartoš a připomněl přešlapy z dob vlády hnutí ANO. Vrátil se také ke své předchůdkyni na úřadě a nově zvolené europoslankyni Kláře Dostálové.

„Ušetřil jsem miliardu, pane Havlíčku. Když jsem přišel na barák, Dostálová otevřela čtyři soutěžní dialogy s Luďkem Štefflem z kauzy Dozimetr na čtyři velký systémy za dvě miliardy. Všechny skončily u ÚOHS,“ pokračoval Bartoš v pořadu 360°. Podotkl, že žádné velké systémy nelze spustit do ostrého provozu zcela bez chyb.

Havlíček nicméně v kritice pokračoval. Digitalizované stavební řízení označil za megaprůšvih a obvinil Bartoše z toho, že rozpoutal chaos na úřadech. „Co my jsme dokázali i bez ministra pro digitalizaci, to jste vy neudělali ani z polovičky. Vy jste si za to vzal odpovědnost, a když se vám nedaří, tak místo přiznání začínáte vytahovat, co bylo před třemi lety,“ opáčil stínový ministr hnutí ANO.

Bartoš se též vyjádřil k nevšední chybě, kdy brněnské pracoviště obdrželo novou počítačovou techniku, ale s anglickými zástrčkami. I to se stalo hromosvodem kritiky především ze strany opozičních zákonodárců.

„V Brně je to trošku jiná situace. Počítače dorazily už 26. června. Nevím kam – to nikdo neví, zjistíme to někdy v Brně,“ řekl ministr pro místní rozvoj na konto chyb ve druhém největším městě Česka, kde se jednotlivá pracoviště sjednotila pod jeden centrální stavební úřad. Poznamenal, že se pracovníci dočkali správných zásuvek už po pár dnech.

Ministr Bartoš zhodnotil úvodní dny digitálního stavebního řízení také v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Na záznam se můžete podívat níže.

Tagy: