Vánoce jsou pro Čechy obvykle svátky klidu a míru. Lidé se z pohodlí domova dívají na pohádky, poslouchají koledy a také se veselí u štědrovečerní večeře skládající se ze smaženého kapra a bramborového salátu. I tato položka ovšem letos výrazně podražila, meziročně téměř o polovinu. Ekonomové radí, jak ušetřit.
Paní Fišmistrová připravila svůj první bramborový salát v patnácti letech. Tehdy převzala rodinný recept. Je stále věrná poměrně klasickému složení salátu, nechybí tedy brambory, nakládaná okurka, mrkev, celer, petržel, vejce a pořádná porce majonézy, pak tedy také „kontroverzní“ salám.
Za takový či podobný bramborový salát si Češi letos výrazně připlatí, meziročně asi o 45 procent. Mimo jiné se zvýšila cena hlavní suroviny – brambor. „Domácí příprava pro šest osob loni vyšla na nějakých 58 korun, letos je to okolo 84 korun,“ potvrdil ekonom Lukáš Kovanda.
Nutno podotknout, že právě bramborový salát je v případě tradiční štědrovečerní večeře tou levnější položkou. „Daleko více si zaplatíme za kapra nebo za řízky,“ upozornil ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček.
Experti také těm, kteří chtějí letos na štědrovečerní večeři ušetřit, doporučují, aby si například bramborový salát připravili skutečně doma a nekupovali jej již hotový v obchodě. „Platí více než kdy jindy, že pokud lidé chtějí ušetřit, měli by si připravovat saláty a vlastně cokoliv doma,“ doplnil Kovanda.
Podle ekonomů lze totiž v takovém případě na jednom kilogramu bramborového salátu ušetřit v průměru 100 korun.