Stíhaný boss Kaderka rezignoval. Tenisový svaz místo něj povede Jakub Kotrba

Novým předsedou Českého tenisového svazu (ČTS) se stal Jakub Kotrba. V nově zvoleném tříčlenném předsednictvu ho doplní trenér Petr Pála a Martin Hynek. Nové vedení si v pátek zvolila v Praze mimořádná valná hromada, kterou tvořilo 119 delegátů. Kotrbu pak Pála s Hynkem zvolili do čela předsednictva. Nahradí Ivo Kaderku, který je stíhaný za podvody se státními dotacemi a ve čtvrtek rezignoval. Svaz vedl Kaderka od roku 1998.

Kaderka, který je od února stíhaný za podvody se státními dotacemi, skončil ve funkci šéfa tenisového svazu. Rozhodnutí zaslal členům výkonného výboru ve čtvrtek večer v prohlášení. Dnešní mimořádné valné hromady v Praze, která jeho odvolání schválila, se nezúčastnil. „Podávám tímto dopisem svoji rezignaci na funkci prezidenta Českého tenisového svazu a zároveň rezignuji na funkci jednatele ČTOS spol. s.r.o,“ uvedl Kaderka v prohlášení.

DÁLE ČTĚTE: Petr Pavel přijal na Pražském hradě české hokejisty. Hadamczik mu dal zlatou medaili

„Jediným důvodem pro podání rezignace je moje rozhodnutí nepřekážet získávání finančních prostředků od Národní sportovní agentury. Takové moje rozhodnutí vyplývá z mojí akceptace publikovaného stanoviska Národní sportovní agentury, že Český tenisový svaz má udělat změny ve svém fungování a mezi těmito změnami je jednou z priorit změna stanov i vedení Českého tenisového svazu,“ řekl Kaderka.

„Chci zdůraznit, že moje rozhodnutí rezignovat na prezidenta Českého tenisového svazu přímo nesouvisí s mojí aktuální situací v rámci přípravného trestního řízení. V tomto trestním řízení řádně uplatňuji svoje zákonná práva na obhajobu a hodlám tato svoje zákonná práva uplatňovat až do úplného ukončení celého řízení,“ uvedl Kaderka. „Dovoluji si konstatovat, že si nejsem vědom, že bych se dopustil jakéhokoliv nezákonného jednání. Má priorita je nyní koncentrace na prokázání své neviny a očištění jména a samozřejmě i péče o zdraví a rodinu,“ doplnil Kaderka.

Šedesátiletý Kaderka stál v čele organizace od roku 1998. Od února je stíhaný za podvody se státními dotacemi, hrozí mu deset let vězení. Soud na žádost státního zastupitelství poslal Kaderku i dalšího člena dozorčí rady Vojtěcha Flégla do vazby, aby nemohli ovlivňovat svědky. Na konci května byli však oba propuštěni. Flégl rezignoval na funkci v pondělí, Kaderka o tři dny později.

Nehledě na Kaderkovu rezignaci, hlasovali o jeho odvolání v pátek delegáti. Ze 119 přítomných hlasovalo 112 pro odvolání, dva proti, 5 delegátů se hlasování zdrželo.

Pro Kotrbu hlasovalo při následných volbách do předsednictva 113 delegátů, pět jich bylo proti a jeden se zdržel. Hynek s Pálou předem deklarovali, že kandidují jen do předsednictva a ne na předsedu. Pála obdržel 115 hlasů, dva delegáti byli proti a dva se zdrželi. Pro Hynka hlasovalo 85 delegátů, 19 bylo proti a 15 se zdrželo.

Rozdělení rolí

Devětačtyřicetiletý Kotrba je jedním ze společníků a jednatelů advokátní kanceláře Chrenek, Toman, Kotrba. Měl také podporu miliardáře Tomáše Chrenka a společnosti Agel, která po vypuknutí dotační kauzy přerušila podporu svazu. Po dnešním zvolení Kotrby do čela ČTS deklarovali zástupci Agelu v blahopřejném dopise obnovení spolupráce.

„Za to jsme rádi, protože to je první krok k tomu, abychom byli schopní nějak vybřednout z těch největších problémů, které teď jsou,“ uvedl Kotrba.

Role s Pálou a Hynkem si jasně rozdělili. „Petr Pála bude mít na starosti reprezentační úsek a vrcholový tenis. Martin Hynek finance a výkonnostní tenis. A moje role by měla být, abychom zaplatili co nejméně, měli co nejvíce peněz, podařilo se nám z těchto věcí vybřednout a nastavili na svazu mechanismy, aby se peníze rozdělovaly na základě předem jasně stanovených pravidel, řekl Kotrba.

Kaderka vinu popírá

Kaderka trestnou činnost popírá, proti únorovému vzetí do vazby si podal stížnost, kterou mu však soud zamítl. Svazu podle jeho propočtů vznikla machinacemi předchozího vedení škoda téměř 30 milionů korun, kterou musí Národní sportovní agentuře (NSA) uhradit. Zástupci NSA uvedli, že budou kontrolovat i hospodaření svazu za období 2022 a 2023. Dosavadní částka tak nemusí být konečná.

„Budeme jednat s finančním úřadem o tom, zda všechno, co tvrdí, je v pořádku. A doufám, že najdeme nějaký prostor pro to, aby se chyby neopakovaly. Cílem je splátkový kalendář a odsunout tu platbu v nějakém čase,“ uvedl Kotrba. „Vzhledem k tomu, že finanční úřad s námi doposud nekomunikoval, protože jsme neměli mandát, očekávám, že od pondělka se s námi už bude muset bavit,“ doplnil Kotrba.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Konec kariéry? Až si budu slintat na košili, vtipkuje Kozma. Řekl, komu fandí ve velké odvetě

Tagy: