Petr Pavel přijal na Pražském hradě české hokejisty. Hadamczik mu dal zlatou medaili

Čeští hokejisté u prezidenta Petra Pavla

Prezident Petr Pavel přijal českou hokejovou reprezentaci

České hokejisty, kteří v neděli získali zlaté medaile na domácím mistrovství světa, ve čtvrtek na Pražském hradě přijal prezident Petr Pavel. Hlava státu navštívila několik utkání české reprezentace v pražské O2 areně, a to včetně finálového zápasu, v němž svěřenci trenéra Radima Rulíka porazili 2:0 Švýcarsko. Pavel dostal od prezidenta Českého svazu ledního hokej Aloise Hadamczika zlatou medaili.

„Děkuji, že jste přijali mé pozvání na Hrad. Mohu vám oplatit pozvání do šatny. Chtěl bych se vrátit k jedné věci, a to je to, co jsem říkal v šatně. Podařilo se vám dát národ dohromady. I když se najdou jedinci, kteří budou říkat, že to nebylo úplně mistrovství světa, protože tam chyběli Rusové, není to pravda,“ řekl prezident Pavel.

ČTĚTE TAKÉ: Hokejisté by za zlato měli dostat miliony. Před 14 lety byla euforie větší, říká Vampola

„I pro Hrad je to speciální událost. Máme tu takový hvězdný den. Po vás dnes budu přijímat ministra zahraničí Spojených států, poté předávat vyznamenání tajemníkovi NATO. A aby toho nebylo málo, bude následovat přijetí ministrů zahraničí NATO,“ dodal Pavel.

Za pozvání a úctu k hokeji poděkoval Pavlovi prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik. „Máme štěstí, že prezident republiky je sportovec. Děkuji hokejistům za to, jak spojili národ. Toto mistrovství světa ukázalo, že Češi jsou hokejový národ. A když nás podpoří prezident a vláda, je to o to krásnější. Musím poděkovat i divákům. To spojení dohromady udělalo velký svátek,“ řekl Hadamczik.

Ocenil také prezidentovo vystoupení v kabině. „Dovolím si vám předat cenu, kterou si zasloužíte za postoj k hokeji a za to, jak jste přišel do kabiny. Jedna z medailí patří vám,“ řekl Hadamczik. „Slibuju, že ji nebudu nosit, to si zasloužíte vy. Dáme ji ale tak, aby ji mohli vidět všichni návštěvníci Hradu,“ slíbil Pavel. Od hokejistů Davida Pastrňáka a Roman Červenky pak dostal ještě podepsaný dres a hokejku a rukavice.

V pondělí hokejisté oslavili titul s tisícovkami fanoušků v centru Prahy na Staroměstském náměstí. Ve středu pak zavítali do Kramářovy vily, kde jim premiér Petr Fiala udělil pamětní medaili Karla Kramáře.

Národní tým ovládl mistrovství světa po 14 letech. Na domácím ledě se mu podařilo získat titul po 39 letech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi slavili titul mistrů po celém světě. Ve Švýcarsku i v Austrálii, časový posun jim nevadil

Tagy:
Petr Pavel hokej sport národní tým MS v hokeji 2024