Neberte nám budoucnost, pryč s uhlobarony. V Praze se protestovalo proti energetické chudobě

Zhruba dvě stovky lidí dnes po poledni v centru Prahy demonstrovaly proti energetické chudobě a za dostupné bydlení. Účastníci protestu požadovali, aby vláda vytvořila sociální energetický tarif pro zranitelné skupiny, rozšířila podporu zateplování budov, aby na něj dosáhly i nízkopříjmové domácnosti, a zajistila zastropování nájemného. Vyzývali také k odchodu od fosilních paliv.

Po úvodních projevech u hlavního nádraží demonstranti prošli centrem města k ministerstvu průmyslu a obchodu. Protest neprovázely žádné konflikty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kubáček: Zažíváme ekonomickou ruskou ruletu. Vláda něco vypustí a u občanů vzbudí strach

Řečníci na demonstraci kritizovali vysoké zisky energetických společností v situaci, kdy se řada lidí musí omezovat, aby uhradila náklady na energie. Vyzývali vládu, aby našla řešení, jak účinně pomoci nejzranitelnějším lidem. „Energetická krize, stejně jako každá krize, dopadá nejhůř na ty nejchudší. Oslabuje to celou naši společnost,“ řekla Barbora Antonová z brněnského spolku Vesna na podporu rodinám v nouzi.

Demonstraci svolaly nevládní ekologické a sociální organizace jako završení své společné kampaně Energie lidem. Mezi pořadateli jsou mimo jiné Greenpeace ČR, Hnutí Duha, iniciativy Limity jsme my! a Fridays For Future nebo Platforma pro sociální bydlení.

Lidé přinesli transparenty s hesly jako „neberte nám budoucnost“, „pryč s uhlobarony“ nebo „zdaňte neférové zisky korporací“. Někteří nesli duhové vlajky nebo vlajky neparlamentní strany Levice nebo Mladých sociálních demokratů.

Demonstranti po úvodních projevech došli od hlavního nádraží k sídlu Energetického a průmyslového holdingu (EPH) v Pařížské ulici. Tam volali po zdanění EPH, který patří k největším energetickým firmám v Česku. Na adresu většinového vlastníka EPH Daniela Křetínského křičeli „Dane, zaplať daně“ a „Příliš drahá zima –  Křetínského vina“.

Následně se protestující přesunuli po nábřeží k budově ministerstva průmyslu a obchodu. Před ministerstvem volali po větší podpoře obnovitelných zdrojů energie a po usnadnění sdílení energie mezi domácnostmi, které mají vlastní malé zdroje. Ve 14:00 organizátoři demonstraci ukončili.

Tagy:
demonstrace chudoba demonstranti Česko Praha energetická krize Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Hnutí DUHA Barbora Antonová Školní stávky pro klima