Stovky let badatelé pátrají po rodišti J. A. Komenského. Je to Bartkův mlýn v Nivnici?

Je to věčná hádanka, která navíc tak trochu zavání cimrmanovskou mlhou nejasností. Otázka rodiště Jana Amose Komenského nedává badatelům spát už 400 let. Nejčastěji se mluví o Uherském Brodě, Nivnici, anebo Komni. Reportáž pořadu Prima Česko vás zavede do Bartkova mlýna v Nivnici. Právě tam totiž podle části odborníků Učitel národů spatřil světlo světa.

Bartkův, neboli Panský mlýn, v Nivnici vznikl v 16. století. Na konci stejného století tady otec Komenského začal pracovat jako stárek. A roku 1592 se zde údajně narodil budoucí Učitel národů. Podle některých komeniologů prožil Komenský v tomto mlýně první dva roky až osm let svého života. Potom se měla celá jeho rodina vrátit zpět do Uherského Brodu.

„Jan Amos Komenský se k Nivnici hlásil celoživotně a často používal jméno Nivnický, kterého je podle výzkumu zachováno více podpisů nežli coby Komenský. Jméno Komenský, pod kterým je světoznámý, bylo pouze literárním pseudonymem,“ říká v pořadu Prima Česko s přesvědčením potomek posledního mlynáře v Bartkově mlýně Jiří Čejka.

O Bartkův mlýn se majitelé pečlivě starají. „Bartkův mlýn je kulturní památka a podle toho o něj taky pečujeme, to znamená, že nám nejde o nějaké masivní přestavby, nebo velké změny v tom objektu, ale snažíme se spíš přistupovat citlivě,“ vysvětluje Olga Čejková, majitelka mlýna.

Bartkův mlýn je dodnes plně funkční. Některé části zařízení ještě pamatují Komenského dobu. Jiří Čejka dokonce tvrdí, že Učitel národů se narodil v místním čeledníku, neboli šalandě.

„Šalanda v mlýně a pivovaru terminologicky nahrazuje čeledník. Nacházela se za dnes zazděným oknem, to je pozůstatek vstupu do místní šalandy. Dnes je tam odpočívárna a pracovna. Odpočívá i pracuje se tam velmi podnětně,“ prozrazuje Jiří Čejka.

Nivnice, Komeň, nebo Uherský Brod?

Ovšem o tom, že se Komenský narodil právě u nich, zároveň nepochybují ani v nedaleké Komni, a pak především v centru zdejšího regionu – v Uherském Brodě. „My jsme přesvědčeni, že se Komenský narodil v Uherském Brodě, což vám můžu dokázat také na bronzové plastice, na níž je vyobrazen jeho rodný dům,“ říká Ferdinand Kubáník, zastupitel Uherského Brodu.

Ale zpět do Nivnice. Ať už věříte, že se tady Učitel národů narodil, nebo nevěříte, Bartkův mlýn určitě stojí za návštěvu. „Je možné se sem přijít kdykoliv podívat, ale zároveň je možné si prohlídku mlýna objednat, provádíme tady s průvodcem,“ zve návštěvníky majitelka mlýna.

A bát se tady rozhodně nemusíte. Mlýn má totiž už skoro sto let mocného ochránce. Plastiku vodníka ze 30. let. Takže vzhůru na Slovácko po stopách Jana Amose Komenského.

Tagy: