Strach vlády a levice z vítězství Le Penové. Účasti ve druhém kole se vzdalo 218 kandidátů

Šéfka nacionalistického Národního sdružení Marine Le Penová a europoslanec Jordan Bardella

Volby ve Francii vyhrála pravice

Účasti ve druhém kole parlamentních voleb ve Francii se vzdalo 218 kandidátů, z toho 130 za levici a 82 provládních. Vyplývá to z propočtů deníku Le Monde. Kandidáti tak chtějí předejít úspěchu nacionalistického Národního sdružení (RN) a soubojům mezi názorově spřízněnými tábory. Své rozhodnutí o případném odstoupení museli oznámit do úterní 18. hodiny.

Ve Francii je 577 jednomandátových volebních obvodů, alespoň tři kandidáti postoupili do druhého kola ve zhruba 300 obvodech. Celkem 76 kandidátů získalo mandát již v prvním kole. Volba mezi třemi kandidáty pro druhé kolo, které se uskuteční 7. července, zůstane voličům zhruba ve 100 obvodech. Podle deníku Le Monde odstoupili také dva kandidáti za Republikány a tři kandidáti za RN.

ČTĚTE TAKÉ: Macron byl ponížen a Francie má na kahánku, hodnotí analytici. Zbývá poslední plán na zvrat

První kolo voleb v neděli vyhráli s 33 procenty RN a jejich spojenci, na druhém místě skončil s 28 procenty levicový blok Nová lidová fronta. Vládní tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu skončil třetí s výrazným odstupem a ziskem 21 procent.

Vysoký počet postupujících do druhého kola způsobila kombinace volebního systému a vysoká účast ve volbách, která činila téměř 67 procent. Odhady konečných výsledků jsou vzhledem k uvedenému volebnímu systému velmi složité a nepřesné.

Tagy: