Kybernetický útok na českou policii. Hackeři vyřadili z provozu její webové stránky

Oficiální stránky Policie ČR byly zhruba hodinu mimo provoz. Na vině byl nejspíše tzv. DDoS útok. Jeho cílem je zpravidla zahltit servery do takové míry, aby znemožnil přístup na web. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, nejde ovšem ani zdaleka o první pokus o vyřazení internetových stránek.

„V současnosti nefungují stránky Policie.cz. Podle předběžných informací se jedná o DDoS útok, na jejich zpřístupnění se intenzivně pracuje. Děkujeme za trpělivost,“ oznámila policie v neděli před polednem na platformě X. Výpadek trval zhruba hodinu. „Stránky jsou opět v provozu. Děkujeme za trpělivost,“ doplnila pak policie okolo 12:30. Zatím se ke kybernetickému útoku nikdo nepřihlásil.

Cílem DDoS útoků („Distributed Denial of Service“ neboli „distribuované odepření přístupu“) je zahltit, znepřístupnit a vyřadit servery, které drží webové stránky, portály či aplikace v provozu. Toho útočníci dosáhnou tím, že v jednu chvíli nasměrují na dané servery enormní množství požadavků ze zahraničních počítačů, které systém nebude schopen efektivně zpracovávat.

Minulý týden zaútočily proruské hackerské skupiny na stránky ministerstva dopravy a web BESIP. Chtěly tím vyjádřit „solidaritu s českými farmáři“, kteří protestovali před budovou vlády. Ti ale o jejich pomoc nestáli.

Výsledkem pak může být pomalejší načítání stránek, chybové hlášky, nefungující služby či rovnou nemožnost se dostat na web. Více jsme o DDoS útocích psali podrobněji v tomto článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pražští policisté hledají svědky vážné dopravní nehody. Na křižovatce u stanice metra Nádraží Veleslavín srazila řidička osobního auta na přechodu pro chodce cizinku.

Tagy:
policie Policie ČR kybernetická bezpečnost hacker kybernetický útok server Policie České republiky Internet webová stránka DDoS