Proruští hackeři na straně českých zemědělců? Důrazně je odmítáme, vzkazují organizátoři

Zemědělci se sešli před budovou vlády na demonstraci.

Zemědělci připravují další protest

Podpora, o kterou nikdo nestál. Tak by se dala popsat akce proruských hacktivistů, kteří „ze solidarity s českými zemědělci“ zaútočili na české weby a pokusili se je zahltit. Následně se svými výpady pochlubili na Telegramu. Organizátoři zemědělské demonstrace z minulého týdne ale o ničem nevěděli – a rozhodně nechtějí mít s proruskými kyberzločinci nic společného. „Podporu ze strany skupin s jinými zájmy, které by nebyly v souladu s požadavky zemědělců, jsme důrazně odmítli, odmítáme a nadále budeme odmítat,“ řekla redakci CNN Prima NEWS tisková mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.

Zatímco zemědělci protestovali před sídlem vlády, proruští hacktivisté ze skupiny NoName057(16) je „podpořili“ útoky na dvojici českých webů. Z neznámého důvodu si ale kyberzločinci vybrali jako cíle stránky ministerstva dopravy a BESIP, které s demonstracemi (či jejich důvody) mají pramálo společného.

Ačkoliv se proruští hackeři přihlásili k akci a vyjádřili „solidaritu s českými farmáři“, o jejich pomoc zřejmě nikdo nestál. Organizátoři protestů se o kyberútocích dozvěděli až poté, co je redakce CNN Prima NEWS požádala o reakci.

„Protestní akce 7. března v Praze patřila zemědělcům, kteří se rozhodli upozornit tímto způsobem na svou zoufalou situaci. Zapojili se nejen členové zemědělských organizací bez ohledu na velikost podniku nebo výrobní zaměření, ale také řada zemědělců neorganizovaných v žádném uskupení, kteří vyslyšeli naši výzvu ke sjednocení. Spojily je problémy společné všem zemědělcům v ČR, které se týkají pokřiveného trhu a neférových podmínek na něm,“ sdělila redakci mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.

Protestní jízdy i demonstraci před Strakovou akademií konkrétně podpořily kromě Agrární komory také Zemědělský svaz ČR, Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků ČR či Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků.

Z výčtu je tedy jasné, že se k akci naštvaných hospodářů proruští hackeři spíše „přilepili“. „Podporu ze strany skupin s jinými zájmy, které by nebyly v souladu s požadavky zemědělců, jsme důrazně odmítli, odmítáme a nadále budeme odmítat,“ uzavřela Pánková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podvodů po telefonu přibývá, stejně jako obětí, které zbytečně přicházejí o peníze. Jak se jim bránit?

Tagy:
demonstrace doprava zemědělství BESIP hackeři protesty demonstranti hacker vláda Česko zemědělci Ministerstvo dopravy České republiky Agrární komora České republiky Úřad vlády České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky chlévský hnůj DDoS NoName057(16)