Strašně se omlouvám, vzlykal u soudu mladík. Učitele zabil mačetou, ten ho měl ho šikanovat

Soud se v pátek znovu vrátil k případu učně z pražské Michle, který v březnu loňského roku podle obžaloby zabil svého učitele mačetou. Tentokrát před soudem vypovídali znalci. Ti uvedli, že pro společnost nepředstavuje nebezpečí, a navrhli ambulantní léčbu. Mladík nad svým činem projevil lítost.

„Chtěl bych říct paní K., že je mi to moc líto, co se stalo. A všem pozůstalým se strašně omlouvám,“ uvedl mladík se slzami mladík. Učeň se omlouval manželce zavražděného kantora a rodině. Jednání bylo od začátku vypjaté. Mladík jen těžko skrýval emoce.

Podle znalců má narušený vývoj řeči. Pro společnost prý ale není nebezpečný. Před činem se podle nich u něj stupňoval afekt. Měl pocit, že ho učitel schválně potápí. Situaci považoval za neřešitelnou a rozhodl se odstranit původ obtíží. To měl být právě učitel.

„Výsledky znaleckého zkoumání nebyli nijak překvapivé. Ten znalecký posudek byl založen ve vyšetřovacím spise a znalci setrvali na svých závěrech. A je jasné, že měl snížené rozpoznávací schopnosti, snížené výraznou měrou,“ poznamenala státní zástupkyně Jana Murínová.

Znalci navrhli mladíkovi ambulantní léčbu. „Pan obžalovaný potřebuje léčit již v tuto chvíli. Pokud jde o návrh trestu, ten se bude odvíjet od právní kvalifikace,“ doplnila Murínová.

Státní zástupkyně navrhuje čtrnáctiletý trest. U soudu mladík vypovídal už v prosinci. Tehdy přiznal vinu a řekl, že ho pedagog ponížil při zkoušení a šikanoval ho. Tvrdil, že situaci vyřešil i za ostatní studenty, kteří také dostávali z předmětu Sdělovací technika špatné známky. Na učitele si počkal v kabinetu a zasadil mu 15 řezných ran asi šedesáticentimetrovou mačetou. Po činu ze školy utekl. U Vltavy ho našel děda a zavolal policisty.

Další soudní jednání je naplánované na 17. února, tam už by mohl padnout i rozsudek.

Tagy: