Chtěl bych chránit poctivé a dát zemi budoucnost, říká Středula. V čem se liší od Babiše?

K věci (506)

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula se ještě přímo neoznačil za kandidáta na prezidenta, i když shání podpisy, které by mu umožnily jít do voleb. Jako případný prezident by chtěl chránit poctivé a vytvářet zpětnou vazbu politické scéně. I to prohlásil v pořadu K věci. Porovnal se i s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

„Pokud někdo chce být kandidátem, musí splnit jeden ze tří předpokladů – buď mít deset podpisů senátorů, 20 podpisů poslanců nebo více než 50 tisíc podpisů občanů. Pokud kritérium nenaplní, nemůže se prezidentem stát. Proto se zatím nedovolím prohlásit za kandidáta,“ vysvětlil své „vyčkávání“ Středula. Pokud se mu ovšem povede potřebné podpisy posbírat, je připravený do klání vstoupit. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS dodal, že věří, že se to během letošního roku povede.

„Chtěl bych chránit ty, kteří jsou poctiví – důchodce, zaměstnance, podnikatele. Dělat to, co jsem prosazoval celý život. Dát zemi šanci, budoucnost a skutečně důležitou zpětnou vazbu politické sféře,“ popsal své záměry.

Každý český prezident by podle něj měl tato témata umět zvednout. „Činnost odborů je velmi kompatibilní s tím, co by měl dělat politik,“ podotkl dále odborář, který se považuje za nestraníka. Připustil však, že odbory apolitické nejsou.

Středula: Zemanova podpora mne překvapila

Středulu už veřejně podpořil prezident Miloš Zeman. Při své sobotní návštěvě odborářské akce poprosil zúčastněné, aby Středulu ke kandidatuře přemluvili. „Bylo to silné a překvapivé, udělal startovací výstřel. Začalo se na mě obracet velké množství lidí, jestli se někde můžou připojit na listinu s podpisy,“ řekl Středula.

A jak se dívá na možného protikandidáta a předsedu hnutí ANO? „Myslím, že jsme s Babišem dostatečně odlišní, máme v mnoha věcech rozdílné názory. Jsou ale také věci, na kterých se shodnout můžeme,“ připustil, dále je ale nekonkretizoval. Ani bývalý premiér ještě kandidaturu neoznámil.

Středulovi vadí například způsob, jakým nyní Babiš komunikuje. „Je poměrně daleko od toho, co sliboval o volbách – že bude konstruktivní opozicí. K řadě témat, která hnutí ANO otevírá, ale nemám výhrady,“ zopakoval.

Tagy: