Středula: Ministerstvo práce by mělo připravit sociální program pro zaměstnance Liberty

Ministerstvo práce by mělo začít pracovat na sociálním programu pro zaměstnance společnosti Liberty. Zahrnovat by mohl rekvalifikace i případnou speciální dávku k překlenutí nepříznivé situace. Novinářům to po úterním mimořádném jednání předsednictva tripartity řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Liberty je v insolvenci. Náhradní výplaty zaměstnancům poskytuje podle zákona po tři měsíce stát. Jurečka už přislíbil, že by se lhůta mohla případně prodloužit o měsíc či dva, pokud by firmu přebíral vážný zájemce a zachoval v ní výrobu. Podle odborářů by se měly hledat kroky „nad rámec“ zákonné pomoci zaměstnancům.

ČTĚTE DÁLE: Kulidakis. Piráti nemají výkon ani výtlak. Škodí jim kravaty a vládní angažmá, dodal Korecký

„Bylo by dobře začít pracovat na sociálním doprovodném programu, týkajícím se společnosti Liberty, protože více než 5 000 zaměstnanců, kteří jsou postiženi tím, jakým otřesným způsobem se choval vlastník Liberty pan Gupta, tak k tomu nemůžeme zůstat slepí a hluší. Ta situace se určitě nevyřeší v řádu několika týdnů nebo krátkých měsíců, ale bude trvat delší dobu,“ uvedl Středula. Podle něj by dopady konce Liberty na region mohly být dramatické. „Lépe je předcházet, být připraven, než potom být překvapeni koncem léta,“ dodal šéf odborové centrály.

Odboráři míní, že by se měla upravit pomoc poté, co lidé už nebudou mít nárok na peníze od státu. „Proto je potřeba najít způsob, formu, obsah podpory zaměstnanců. Pád do nezaměstnanosti by byl velmi dramatický a osud několika desítek tisíc lidí v regionu by byl nakloněn – a možná i k radikalismu,“ míní předák.

Potíže podle Středuly hrozí tisícům lidí

Podle odborů by se mohlo postupovat podobně jako při restrukturalizaci ocelářství či v případě OKD. Středula zmínil „kombinaci získání nových znalostí a dovedností při rekvalifikaci a speciální dávky“, která může pomoci překlenout lidem nepříznivou situaci.

Odbory poukazují na to, že problémy Liberty se mohou dotknout dalších až 200 navázaných firem. „Do potíží se může dostat až 20 tisíc zaměstnanců,“ upřesnil Středula.

Jurečka minulý týden uvedl, že ví o dvou investorech, kteří mají o Liberty vážný zájem. Cílem je podle ministra spuštění výroby a zachování pracovních míst. „Kolik zaměstnanců v podniku zůstane, bude záležet na investorovi,“ dodal ministr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zřítil se na kovovou tyč, ta mu skrz naskrz probodla hrudník. V Olomouci muže zachránili

Tagy:
výroba Josef Středula OKD Českomoravská konfederace odborových svazů Liberty Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky