Kulidakis: Piráti nemají výkon ani výtlak. Škodí jim kravaty a vládní angažmá, dodal Korecký

Piráti se umístili na čtvrtém místě.

360° (176)

Propad Pirátů ve volebních preferencích je způsobený nenaplněnými očekáváními. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl komentátor Thomas Kulidakis. Podle něj nejsou pirátští ministři dostatečně výkonní. Komentátor MF DNES Miroslav Korecký vidí problém v tom, že Piráti, původně představitelé protestní strany, sedí v kravatách u stolu a schvalují věci, které chtějí konzervativní strany.

Sněmovní volby by v červnu opět vyhrálo hnutí ANO, ukázal exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Na druhém místě se nadále drží ODS. Naopak Piráti, SPD i TOP 09 si významně pohoršili. Propad Pirátů je podle komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise způsobený nesplněnými očekáváními.

K TÉMATU: PirSTAN skončí, rýsuje se nová koalice, naznačuje průzkum. Předpovídá předvolební změny

„Část voličů brala Piráty jako novou protestní rebelskou stranu digitálních nomádů, která modernizuje zemi. Účastí ve vládě se ukázalo, že ať už předseda strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr zahraničí Jan Lipavský, nebo ministr pro legislativu Michal Šalamoun, nemají výkon a výtlak,“ řekl Kulidakis v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Strana jde podle něj dolů, protože část jejich voličů je zklamaná nedostatečným rebelstvím a druhá část jejich snahou být ve vládě.

Podle komentátora MF DNES Miroslava Koreckého představuje dlouhodobý problém Pirátů, že jsou založeni protestně, což odrazuje vládní voličstvo, naopak protestní voliče může odradit právě jejich účast v kabinetu. „Co to je za stranu protestů, když sedí v kravatách u stolu a schvaluje věci, které chtějí konzervativní strany? Už v několikerých volbách se ukázalo, že Piráti na to doplácejí,“ řekl Korecký.

Podotkl, že u Pirátů probíhá dlouhý vnitrostranický boj o to, jestli se jim účinkování ve vládě vyplácí, či nikoliv. „Ivan Bartoš bez ztráty kytičky obhajuje svoji pozici a udržuje si svůj vládní kurz. Jak jsme ale viděli na výsledku evropských voleb, tak jediná, kdo se dostala do Evropského parlamentu za Piráty, byla paní Gregorová, která je reprezentantkou skeptičtějšího hlasu, že by Piráti zřejmě ve vládě Petra Fialy sedět neměli,“ vysvětlil Korecký.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do Sněmovny míří čtyři noví poslanci. Nahradí úspěšné kandidáty v eurovolbách

Tagy: