Demonstrace odborů je nelogická. Středula dělá prezidentskou kampaň, kritizuje Zdechovský

K současné krizi se na CNN Prima News vyjádřili europoslanec Tomáš Zdechovský a poslanec Aleš Juchelka.

Rostoucí ceny potravin i energií vyhnaly v sobotu poprvé občany v Česku do ulic. Odbory pak ohlásily další demonstraci na stejném místě na 8. října, vláda se tak ocitá pod tlakem. Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) nedává ale plánovaný protest smysl.

Podle Zdechovského je nelogické svolávat manifestaci v době, kdy vláda připravuje potřebná opatření. „My s odboráři poměrně intenzivně komunikujeme a vedeme dialog,“ popsal europoslanec na CNN Prima NEWS. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) podle něj opakovaně přislíbil šéfovi odborářů Josefu Středulovi jednání.

Zdechovský proto odborového předáka zkritizoval, jeho prohlášení mu připadají jako prezidentská kampaň. Do prezidentských voleb se ostatně Středula oficiálně přihlásil. „Středula zneužívá situace. Takhle by se prezidentský kandidát, který chce spojovat, neměl chovat. Měl by reálně přijít s nějakým návrhem a podepřít ho ekonomickými daty než vystřelit částku a snažit se zaujmout v médiích,“ míní Zdechovský.

Narážel tak na další z požadavků odborů, a to navýšení minimální mzdy. Středula požaduje navýšení z 16 200 na 18 200 korun. Podle Zdechovského ke zvyšování minimální mzdy dojde, musí to ale reflektovat reálnou ekonomickou situaci.

„Je ale pravda, že ti, kteří jsou na minimální mzdě, tak ještě pobírají nějaký jiný druh dávky,“ upozornil na další příjmy nejchudších lidí poslanec Aleš Juchelka (ANO). Dodal, že v rámci státní podpory mají nárok například na příspěvek na bydlení.

Tagy:
politika Josef Středula odbory Tomáš Zdechovský minimální mzda Aleš Juchelka