Středula ostře k vládě: Dělá signály, těmi ale účty nezaplatíme. Co kabinetu Fialy radí?

Šéf odborářů a prezidentský kandidát Josef Středula

360° (905)

Zástupci zaměstnanců z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolávají na 8. října do Prahy na Václavské náměstí demonstraci proti drahotě. Předseda ČMKOS Josef Středula odmítá tvrzení, že by tím odbory přilévaly olej do ohně. „Jednoznačně jej ale přilívá vláda svým chováním,“ konstatoval v pořadu 360°. Zdůraznil, že vláda k řešení krize vysílá pouze signály, kterými se však účty nezaplatí.

„Kdo přilívá olej do ohně? My, nebo vláda? Jednoznačně vláda svým chováním. Jak uvedl ministr Blažek, můžeme čelit ohrožení demokracie, EU i samotné vlády, pokud nebude kabinet Petra Fialy konat. V tom trefil hřebíček na hlavičku,“ vzkázal Středula k tomu, jak vláda pomáhá v době krize.

Ohlášená demonstrace by měla vládu probrat. „Vláda může konat. Už v lednu jsme jí radili, aby použila zákon o cenách. Osm měsíců ale nic nedělala a teď o zákoně mluví jako o záchranném kruhu, přitom byl k dispozici od počátku letošní zimy. Jestli chce vláda pomáhat tímto tempem, tak očekávám, že demonstrace bude masová. Mohlo by dorazit i více než sto tisíc lidí,“ zdůraznil.

Ekonomika je ve fázi tepenného krvácení

Osobně si přeje, aby důvody k demonstracím nebyly. „Záleží ale na krocích vlády. Pokud vláda něco dlouhodobě dělá, tak to jsou signály. Ale s nimi účty nezaplatíme,“ pokračoval. Slova o evropském řešení krize považuje za výmluvy. „Nic nedělat se dá odůvodňovat různými způsoby. Rozhodně se ale musí konat. Jestli má situace vyexplodovat do národních nepokojů, které mohou ohrozit systém, tak k tomu máme rovnou dálnici,“ sdělil.

Situaci české ekonomiky přirovnal k tepennému krvácení. „Jestli ho budeme řešit prášky na bolest hlavy, tak nás čeká ohnivý podzim,“ doplnil. Následně uvedl, co by vláda měla dělat. „Je nutné řešit DPH, uvolnit v této oblasti ruce. Zároveň je ale nutné kontrolovat ceny, aby se nestalo, že marže budou růst a ceny neklesnou. Měl by být aktivován Antivirus, dnes přezdívaný kurzarbeit, aby se pomohlo firmám v nesnázích,“ řekl.

Důležité je podle Středuly také to, aby se ochránily firmy a pracovní pozice. „V pátek se v Bruselu bude jednat o energiích. To nejde řešit jinak než zastropováním cen. Evropská komise to však odmítá. Ano, mělo by být evropské společné řešení. Česko na něj však nesmí spoléhat, musíme řešit věci u nás,“ pokračoval.

Doplnil, že by se dále měly valorizovat všechny sociální dávky. „Lidé spadnou do složitých až neřešitelných situací. To jsme vládě říkali už v červnu,“ uzavřel s tím, že státní kasa na to peníze mít bude.

Tagy: