Hrůzný útok v Sydney: Zemřelo šest lidí, mezi pobodanými je i matka s malým dítětem

Útok v nákupním centru v Sydney (13. 4. 2024)

Útok v obchodním centru v Sydney

Po sobotním útoku nožem v obchodním domě v Sydney zahynulo šest lidí. Několik dalších osob, včetně malého dítěte, utrpělo zranění. Útočník jednal sám a je po smrti. Podle agentury Reuters o tom informovala australská policie, která uvedla, že na místě nenašla nic, co by vypovídalo o motivu útočníka. Nevyloučila ale možnost terorismu.

Australská policie zahájila operaci v nákupním centru Westfield Bondi Junction poté, co obdržela zprávy o útoku nožem. Záchranné služby na místě evakuovaly stovky lidí. Web News.com.au uvedl, že po rušném obchodním domě poblíž pláže Bondi Beach pobíhal muž ozbrojený nožem a pobodal několik lidí, než ho policie zastřelila.

Policie později potvrdila šest mrtvých. V obchodním centru začal útočit nožem jeden člověk, který napadl devět lidí, než ho zastřelila policistka, řekl novinářům zástupce policejního komisaře Anthony Cooke. Dodal, že podezřelý jednal sám a „nehrozí žádné další nebezpečí“. Úřady podle něj zatím neví, kdo byl pachatelem. „Je to dost syrové,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Teenageři v Německu plánovali islamistický teror. Policie zadržela chlapce a dvě dívky

„První myšlenky všech Australanů jsou se zasaženými a jejich blízkými,“ napsal na sociální síti X premiér Anthony Albanese. „Soucítíme se zraněnými a děkujeme těm, kteří o ně pečují, i našim statečným policistům a záchranářům,“ dodal.

Jeden z evakuovaných z obchodního domu Westfield Bondi Junction sdělil serveru 9 News, že viděl údajného útočníka s „pořádně velkou čepelí“. „Všichni začali utíkat ke konci budovy,“ řekl muž, který se představil jako Jason. Tvrdil, že později byl svědkem toho, jak policie údajného útočníka zastřelila. Na sociální síti X se rovněž šířily snímky zachycující údajného útočníka po smrti.

Lidé pohybující se v ulicích u nákupního centra uvedli, že mezi pobodanými jsou i matka s malým dítětem. Jeden z mužů, se kterým hovořil server 9 News, tvrdil, že se ostatní nakupující snažili pomoci pobodané matce a jejímu miminku. Muž uvedl, že kojence držel a spolu s dalšími lidmi se snažili stlačit jeho rány. Ostatní se podle něj snažili ošetřit matku, která krvácela výrazněji. Podle Channel 9 bylo zhruba devítiměsíční dítě převezeno do nemocnice k ošetření.

Na místo dorazily desítky policejních aut a sanitek, zatímco jim nad hlavou kroužily policejní vrtulníky. Na videích, která se šíří na sociálních sítích, je vidět, jak nakupující běží přes skleněný most spojující mamutí nákupní centrum. Někteří vybíhali z rušného komplexu s křikem a pláčem, jiní se podle australských médií zamykali na toaletách centra.

Tagy: