Střílel jsem lidi za peníze. Na internetu koluje video z výslechu údajného útočníka v Moskvě

Útok v Moskvě

Výslech údajného útočníka z Moskvy

Ruská policie zadržela 11 podezřelých z pátečního útoku v Moskvě. Do agentur se dostaly záběry z prvního výslechu jednoho z nich. Údajný občan Tádžikistánu měl za útok dostat v přepočtu asi 127 tisíc korun. Video sdílela na Telegramu například propagandistka Margarita Simonjanová. Video ale není možné nezávisle ověřit.

Zadržený muž leží na zemi u silnice a má svázané ruce za zády. „Střílel jsem lidi za peníze,“ odpovídá ve videu v příspěvku Simonjanové na Telegramu na otázku, co v pátek dělal a proč. Uvedl, že za útok měl dostat asi půl milionu rublů, tedy v přepočtu zhruba 127 tisíc korun. Polovinu peněz prý již dostal.

ČTĚTE TAKÉ: Svědek masakru v Moskvě: Útočníci stříleli přímo do davu, vznikla panika a zazníval křik

„Kde jste přišli ke zbraním?“ ptají se policisté. Muž odpovídá, že zbraně jim poskytli „oni“. Jméno prý ale nezná. „Napsali mi na Telegramu bez jména a příjmení,“ popsal. „A proč právě tobě?“ pokračuje výslech. Údajný útočník odpovídá, že jen poslouchal kazatele. Před měsícem ho kontaktoval jeho pomocník a nabídl mu peníze za „tyhle“ věci.

„Koho jsi měl zavraždit?“ chtějí vědět policisté. „Lidi, nezáleží na tom, které,“ uvedl muž s tím, že místo vybrali „oni“.

Skupina ozbrojenců střílela v moskevské koncertní síni, jejich akce si vyžádala nejméně 143 mrtvých a přes 140 zraněných. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Ředitel FSB informoval ruského prezidenta Putina o zadržení 11 lidí, včetně čtyř podezřelých z účasti na útoku, píše TASS s odvoláním na Kreml. Putin pak v sobotním projevu prohlásil, že se útočníci pokoušeli uprchnout na Ukrajinu. Kyjev ale jakékoliv spojení s činem odmítá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok na civilisty? Neomluvitelný, řekl Rakušan k činu v Moskvě. Hrůzný, dodal Vystrčil

Tagy: