Stropnický tvrdě zkritizoval Schwarzenbergův pohřeb: Umřel člověk, ne král. Byl zpátečnický

Karel Schwarzenberg a Matěj Stropnický

Česko se v sobotu rozloučilo s Karlem Schwarzenbergem

Velmi kriticky zhodnotil sobotní pohřeb Karla Schwarzenberga bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Poslednímu rozloučení politika TOP 09 se prý dostala „královská pompa“, a napsal, že „umřel člověk, ne král“. Většina politiků však poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničních věcí hodnotila kladně.

„On snad umřel král?!“ uvedl v příspěvku na Facebooku bývalý člen Strany zelených. Pozastavil se tím nad pohřbem se státními poctami bývalého ministra zahraničí a spoluzakladatele TOP 09 Karla Schwarzenberga.

ČTĚTE TAKÉ: Ostatky Karla Schwarzenberga uložila rodina do hrobky u Orlíku. Učinila tak v den jeho jubilea

„Tohle tedy není poznámka k němu (Schwarzenbergovi, pozn. red.), ale k té šlechtické, ba vskutku královské pompě, které se jeho odchodu dostává,“ doplnil. Podle Stropnického byl pohřeb nedemokratický, nerepublikánský a „smrděl“ reakcionářstvím neboli zpátečnictvím.

„V téhle zemi díky Masarykovi s Benešem neexistují žádná knížata, žádná šlechta, žádná panství v jejich majetku. Vždycky, když něco takového napíšete, je to dezinformace. Umřel člověk, ne král,“ napsal politik, který v parlamentních volbách v roce 2021 kandidoval za SOCDEM.

V komentářích většina lidí se Stropnického názorem nesouzněla. Někteří ho například označovali za „burana“ nebo za „upachtěného malinkého bezvýznamného človíčka“. „Pokud je tu někdo reakcionář a oportunista, jste to vy. Toto je fakt dílo,“ napsal politikovi jeden z uživatelů sociální sítě.

Svoboda: Pohřeb byl důstojný

Většina politiků ale poslední rozloučení se Schwarzenbergem hodnotila kladně. „Jsem dojat. A musím říci, že to byl krásný a důstojný pohřeb. Takový, jaký si Karel Schwarzenberg zasloužil a jaký si i přál,“ napsal mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Důstojnost obřadu ocenil zase expředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. „Byl po všech stránkách dobře zvládnutý. V proslovech se objevilo výrazné množství politické noty, očekával jsem i více duchovních slov. I přesto bude tento pohřeb vnímán jako důstojný a zůstane v paměti v dobrém slova smyslu,“ sdělil bývalý ministr zahraničí ve vysílání CNN Prima NEWS.

Slova katolického kněze a teologa Tomáše Halíka, který na rozloučení se Schwarzenbergem přednesl svou řeč, ocenil i expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Byl to skvělý projev. Dokonalý. Všichni jsme vždycky cítili, že takový Karel byl a tohle pro nás znamenal a udělal. Jenom jsme to neuměli tak mistrně pojmenovat,“ napsal na sociální síti X.

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem se konalo v předvečer jeho šestaosmdesátých narozenin. Vláda souhlasila s tím, že ceremoniál v katedrále, která má zhruba tisíc míst k sezení, doprovodí státní pocty. Obřadu se v katedrále na Pražském hradě účastnili z bezpečnostních a kapacitních důvodů vedle rodiny jen pozvaní hosté. Mezi nimi byli diplomaté, politici a přední příslušníci evropské šlechty. Rozloučit se dorazil kromě českého prezidenta Petra Pavla a slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové i bývalý prezident Miloš Zeman.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kocábova vtipná historka se Schwarzenbergem: Lego za tisíce? Trochu jsem žárlil, přiznal

Tagy: