Nezapomenutelný Schwarzenberg s bochníkem chleba. Ženíšek popsal, jak uhranul plný pivovar

Na nic si nehrál, byl věrohodný a politiku uměl prezentovat jako nikdo jiný. Tak popsal v rozhovoru pro CNN Prima NEWS poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) zesnulého exministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Zavzpomínal na společnou několikahodinovou procházku pivovarem i jak mu Schwarzenberg malým nožíkem odřezával půlku bochníku chleba.

Schwarzenbergovi podle Ženíška vždy záleželo na osudu České republiky. „Mohl žít někde v klidu a v pohodě ve svém paláci ve Vídni nebo v Rakousku, a přesto velkou část života zasvětil České republice. Pro mě osobně je celý jeho příběh takové ryzí a skutečné vlastenectví,“ podotkl.

Přidal i společné zážitky. „Vzpomínám, kdy kandidoval na prezidenta. Bylo možné vidět nadšení zejména mezi mladými lidmi, kteří se s ním chtěli vyfotografovat. Pamatuji si na neskutečnou příhodu v pivovaru, kde bylo asi 20 tisíc lidí. Trvalo nám skutečně asi dvě a půl hodiny, než jsme to celé prošli. Každý si s ním chtěl podat ruku, vyfotit se. To je něco, na co se nezapomíná,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Česko se rozloučí se Schwarzenbergem. Na smuteční mši dorazí šlechta i vrcholní politici

Podle Ženíška byl Schwarzenberg také spontánní. „Pamatuji si na krásný příběh, kdy jsme se vraceli ze stranické cesty po Evropě. Jeli jsme autem s jeho řidičem a při cestě nazpátek jsem ho požádal, aby mě vysadil v Plzni, kde bydlím. Konkrétně u jednoho obchodu, abych ještě mohl obstarat pečivo pro rodinu. Neváhal, zastavili jsme s autem na parkovišti a on z kufru vytáhl ohromný bochník chleba, který si stihnul koupit po cestě nazpátek z vyhlášeného pekařství, které měl rád,“ vyprávěl.

Veřejně nesdělitelné lístečky

„Takovým malým nožíkem se mi tam snažil uříznout půlku bochníku, následně mi ho dal. Lidi si to samozřejmě fotili a sledovali. Bylo to velmi milé,“ uvedl. Schwarzenberg byl znám také svým neotřelým humorem. „U stolu posílal lístečky, kde byla trefná poznámka buď na danou situaci, nebo přímo na někoho konkrétního u stolu. Někdy to bylo velmi osobní. To jsou věci, na které člověk rád vzpomíná. Řadu z těch lístečků mám doma někde schovanou, ale je veřejně nesdělitelná,“ konstatoval.

Zdůraznil, že Schwarzenberg dělal snesitelnou politiku. „Na nic si nehrál, byl věrohodný a politiku uměl prezentovat možná tak, jak nikdo jiný. Stejně tak nebyl svým humorem nikdy trapný. V tom byl jedinečný a myslím si, že na tohle bude hodně lidí vzpomínat. Lidskost v politice byla v jeho osobě na prvním místě a myslím si, že to bylo to, co na něm měli lidé rádi, a to, co od něj očekávali,“ dodal Ženíšek.

O svou vzpomínku na Schwarzenberga se s redakcí CNN Prima NEWS podělil také bývalý velvyslanec České republiky ve Spojených státech Michael Žantovský. „Na světě není příliš mnoho lidí, o nichž se dá říci, že jsou nenahraditelní, ale Karel takovým člověkem byl. Byl to člověk nesmírně moudrý, s obrovským rozhledem, laskavý, zároveň úžasně vtipný. Nebyl v něm ani kousek zloby nebo nenávisti či ošklivých lidských vlastností,“ podotkl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bude Schwarzenberg uložen na Orlíku? Nerad bych ležel ve vlhku, říkával podle kastelána

„Uměl se radovat ze života a který radost nejraději sdílel s druhými. Považuju za obrovský dar svého života, že jsem mu mohl být kamarádem po více než 30 let. Doufám, že bude mít stejně dobré kamarády i v nebi,“ pronesl Žantovský. Bývalý ministr vnitra Jan Ruml dodal, že Schwarzenberg byl mimořádně vznešeným člověkem. „Nemám slov. Musíme tam ale všichni,“ dodal.

Tagy: