Supercela ze Znojemska se prohnala Brnem. Už předchozí bouře lámala stromy a stopla vlaky

Silná bouřka, která přešla v úterý okolo 18:00 přes Brno, vyvracela stromy, zničila několik střech a zastavila vlaky na trati z Brna do Chrlic. Řekl to mluvčí jihomoravských hasičů Štěpán Komosný. Hasiči evidovali od 16:00 do 22:00 asi 65 událostí, kdy si lidé vyžádali jejich pomoc. Okolo 19:00 se vytvořila další silná bouře na Znojemsku, kterou podle meteorologů měla na svědomí takzvaná supercela. Větší škody na rozdíl od té první ale nezpůsobila.

„Naprostá většina hlášených událostí je na území Brna, nejčastěji jde o spadlé stromy. Postupně ale začínáme řešit i poškozené střechy, silně poškozená je přízemní budova v Hájecké ulici, kde hasiči čekají na příjezd statika, aby posoudil celkový stav,“ uvedl Komosný. Dodal, že další hlášení o škodách operační středisko stále přijímá.

ČTĚTE DÁL: Na Česko se ženou silné bouřky. Meteorologové vydali výstrahu, na východě hrozí i kroupy

Z důvodu poruchy na trakčním vedení kvůli spadlému stromu přestaly jezdit vlaky z brněnského hlavního nádraží do Chrlic, je zavedena náhradní autobusová doprava. „Nejedná se o hlavní koridor,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Později doplnil, že spadlé stromy trakční vedení poškodily a provoz bude obnoven v nočních hodinách.

Okolo 19:00 se vytvořila další silná bouře na Znojemsku, postupovala směrem na severovýchod k jižní části Brna. V souvislosti s touto bouří hasiči k 20:00 zaznamenali jednotlivé výjezdy na Znojemsku a Brněnsku, škody ale mohou lidé nahlásit i později.

Český hydrometeorologický ústav popsal, že za druhou vlnou bouřek stojí takzvaná supercela, která podle meteorologů vznikla na Znojemsku.

Tagy: