MAPA: Svařák za 90 či klobása za 150. Jak vypadají trhy na Staroměstském náměstí?

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí se lidem otevřou již v sobotu 2. prosince, kdy se zároveň rozzáří vánoční stromek. Podívejte se na mapu, jak to bude v příštích týdnech v historickém centru Prahy vypadat. Redakce CNN Prima NEWS zároveň zdokumentovala, kolik zaplatíme za občerstvení.

Na Staroměstském náměstí bude 81 prodejních míst. Lidé si mohou koupit například klobásu či langoš za 150 korun. K vánočním svátkům tradičně patří také svařené víno či horká čokoláda, obojí na trzích pořídíte za 90 korun. Můžete se těšit také na trdelník nebo na bramborák za 120 korun.

ČTĚTE TAKÉ: MAPA: Kde ušetřit a najíst se do 100 Kč? Desítky restaurací nabízejí obědy za „lidovku“

„Americká CNN sestavila přehled dvaceti nejlepších vánočních trhů na světě a ty na Staroměstském náměstí v Praze zařadila mezi pět nejhezčích, což nás velmi těší a zavazuje zároveň. Každý rok chceme přinést něco nového, aby návštěvníci měli chuť znovu přijít nasát sváteční atmosféru. Pořádek v centru města je pro nás velké téma, a proto jsme nově zajistili sběrače kelímků nebo posílení uklízecí čety,“ řekl Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je organizátorem trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

Pořadatelé slibují vkusnější provedení stánků. „Za nejdůležitější však považujeme vytvoření kouzelné atmosféry Vánoc, která zůstane v srdcích návštěvníků ještě dlouho poté. Prostor vánočních trhů by měl být místem, kde se budou lidé setkávat a u dobrého jídla a pití společně sdílet své zážitky, příběhy a radosti. Návštěvníci také najdou na Václavském náměstí zcela nové prodejní stánky ve tmavším dřevěném provedení, do kterých jsme letos investovali,“ doplnil.

Na Staroměstském náměstí se v sobotu rozzáří vánoční smrk z Českolipska. Osvítí ho osm kilometrů světelných kabelů a nabídne každou hodinu světelnou animaci na hudbu z filmu Tři oříšky pro Popelku. Strom ozdobí 350 vánočních koulí v červené, žluté a zlaté barvě a 60 vánočních hvězd, které vytiskla 3D tiskárna z recyklovatelného plastu.

Vánoční strom je z obce Pertoltice pod Ralskem. Vyrostl na soukromém pozemku do výšky 24 metrů. „Smrk z Pertoltic byl určený k pokácení z bezpečnostních důvodů, nyní se však na své cestě stává symbolem pražských Vánoc. Po svátcích strom dostane nový život, kdy jeho dřevo poslouží v rámci žákovské truhlářské výroby pro dobrou věc. Jsem rád, že můžeme společně podpořit tuto krásnou tradici a oslavit Vánoce v srdci našeho hlavního města,” uvedl Michal Hroza, pražský radní pro oblast infrastruktury.

Tagy: