Svatby dostaly výjimku. Do 19. října budou probíhat bez omezení, pak jen do 30 osob

Ilustrační fotka

Roman Prymula a Robert Plaga podrobně o nouzovém stavu

Svateb se zatím omezení o počtu osob nedotkne. Limit 30 účastníků totiž podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) začne platit až od 19 října. Prohlásil to ve středu před poslanci ve Sněmovně. Zakázány budou i muzikály a opery, omezení naopak nedopadne na divadla nebo činohru.

„Svatby budou mít omezení. Nechtěl jsem to definovat dopředu, všechna omezení podléhají procesu, kdy se k tomu vyjadřují odborníci. U svateb bude limit 30 osob, ale dáváme poměrně dlouhý odklad. Nastane to od 19. října,“ uvedl Prymula.

Následujících 14 dnů tedy budou moct svatby probíhat bez omezení tak, jak bylo naplánované.

Snoubenci v panice svatby ruší

Podle organizátorů svateb, už ale řada snoubenců kvůli nejistotě svatby zrušila. „Někteří snoubenci ruší v panice svatby už teď, protože dlouho nevěděli, jaká budou platit pravidla,“ popsala CNN Prima NEWS majitelka svatební agentury Petra Gadžuková.

Od pondělí se bude omezovat výuka na středních školách, dojde k omezení sportovních i kulturních akcí.

Zákaz muzikálů a oper

Pořádání muzikálů nebo opery nebude možné. „U muzikálu a opery bude omezení. Je prokázáno, že v souborech dochází k masivnímu šíření viru“, řekl Prymula.

Výjimku budou mít klasická divadla a činohra. „U divadel nemáme informace, že by docházelo k přenosu. Budou zrušeny občerstvovací přestávky, protože tady riziko už je,“ nastínil ministr.

Prymula dále vyzval seniory, aby omezili na 14 dnů kontakty jen na nezbytně nutné. „Chceme přerušit intenzivní přenos nákazy,“ dodal Prymula.

Opatření měl Prymula původně oznámit až na odpolední tiskové konferenci, ale postupně je sděluje již od úterního odpoledne.

Tagy: