Svědkyně o hrozivé střelbě v Praze: Policista mi skočil na kapotu a křičel, ať utečeme

Svědkyně střelby

Svědci popsali dramatické okamžiky

Dramatický zásah na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se dotkl nejen tamních studentů a zaměstnanců, ale i široké veřejnosti, která se pohybovala v okolí budovy. Z tragédie zůstali všichni přítomní otřeseni.

„Jela jsem autem tady Plátnéřskou ulicí a chtěla jsem se dostat na nábřeží a odbočit k Národnímu divadlu. A před křižovatkou mi skočil na kapotu policista a křičel ‚zastavit a utéct‘, takže jsem vylezla z auta a ptala jsem se ho, co se děje. A on mi odpověděl, ať se vůbec neptám, nechám tam auto a jdu se schovat za roh,“ popsala pro CNN Prima NEWS jedna ze svědkyň. Úkryt našla v Ústřední knihovně, kde strávila přes hodinu.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza na univerzitě očima studentů. Policisté nás vyhnali ze školy a křičeli ruce nahoru

Incident se dotkl i zaměstnankyně jedné z lodních restaurací na nábřeží, která se nachází naproti fakultě: „Všechno to začalo asi kolem třetí hodiny, kdy se ozvala střelba. Já jsem v tu chvíli měla pauzu a viděla jsem, jak ti lidé tady začínají pobíhat. Běželi jsme na palubu a tam se schovávali. Přečkali jsme tam celou dobu.“

Před střelbou se skrývaly i dívky, které poblíž místa pracovaly. „Vyběhli na nás policisté a chtěli, abychom daly ruce nahoru. Musely jsme se vzdát, až pak nás pustili do recepce. Všichni tam byli dost vyděšení, jelikož to bylo to kousek od nás. Jednu holčinu jsme museli uklidňovat, protože byla hrozně vyplašená,“ sdělila jedna z dívek.

Další z kolemjdoucích naznačil, že zpočátku nikdo netušil, co se děje: „Když jsme slyšeli ránu, tak nás jako první napadlo, že se asi srazila auta. Až pak jsme ve zprávách slyšeli, že došlo ke střelbě.“

Organizace In Iustitia spustila krizovou linky pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útoky ze Spojených států se dostaly i do ČR. Bezpečnostní expert promluvil o masakru v Praze

Tagy:
vražda střelba tragédie krimi svědci Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy