Svědectví z okupovaných území: Volání Sláva Ukrajině zachránilo synovi život, vypráví Oleg

Ukrajinská vlajka vlaje v silně poškozené obytné čtvrti v obci Dolina v Doněcké oblasti na Ukrajině po stažení ruských vojsk 24. září 2022.

Válka na Ukrajině (3.11.2022 6:30)

Zruinované domy, vyrabované obchody i nelidské chování. Sedm měsíců musela vesnice Kozača Lopan v Charkovské oblasti trpět pod ruskou nadvládou. Poté, co ruská vojska oblast opustila, se začalo hovořit o tom, že zde docházelo i k mučení. Takovou zkušenost si měl na vlastní kůži prožít i Oleg, který se coby pracovník na místním zastupitelstvu dostal na „seznam do sklepa“.

Ihned, co se ruská vojska dostala do města, začaly čistky místního obyvatelstva, píše stanice TSN. „Přiběhli a všechny nás položili na zem. Dokonce i čtyřleté dítě položili na zem. Hned se mě zeptali: ‚Vaše příjmení?‘ Řekl jsem Dygalo. Ihned odpověděli: ‚Ano, to je on,‘“ popsal Oleg s tím, že ho okamžitě odvedli. Poté ho měli ruští vojáci několik týdnů bít holemi, pěstmi a mučit elektrickým proudem.

Muž podle agentury Unian také tvrdí, že mu vyhrožovali, že do sklepení přivedou jeho 17letou dceru a znásilní jí. K tomu naštěstí nedošlo. „Řekli, že teď přivezou dceru, rozvážou mi oči a před mýma očima ji znásilní. A že to budu mít na svědomí. Díky bohu, že to neudělali. Pak začali bít mého syna. To pokračovalo čtyři dny,“ popsal muž.

Oleg prý slyšel, jak jeho syn pláče, udělat však nemohl nic. Nakonec mu pomohl jeho spoluvězeň, který odvedl pozornost Rusů na sebe. „Říkal mi, že musíme zachránit děti. Poté vstal a zakřičel: ‚Sláva Ukrajině!‘ Střídavě jsme vstávali a křičeli. Strašně je to naštvalo,“ řekl pro televizi TSN Oleg, který věří, že právě to zachránilo život jeho synovi.

Co se stálo se spoluvězněm, Oleg netuší. Poté, co několikrát zakřičeli známé heslo, vojáci údajně odvážného muže zuřivě zbili.

Ukradli auto a prohledali celý dům

Vesnice Kozača Lopan v Charkovské oblasti se dostala pod ruskou okupaci již v prvních dnech ruské invaze. Tuto oblast Rusové opustili teprve před měsícem. Ukrajinská prokuratura krátce nato informovala, že se v osvobozené části Charkovské oblasti našlo deset mučíren. To nakonec potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Mučení bylo na okupovaném území rozšířenou praxí,“ řekl. Jako příklad uvedl železniční nádraží v obci Kozača Lopaň, v jejímž sklepě takzvané lidové milice mučily Ukrajince elektrickým proudem.

Nelidské chování ze strany Rusů zažila také Jevdokije Semenivniová. Ze dvora ukradli auto jejího syna. „Do našeho domu přišlo 14 vojáků a prohledali celý dům. Vlezli do sklepa i na půdu. Nic nevysvětlili. Kdo ví, co hledali, báli jsme se otevřít ústa, mlčeli jsme,“ řekla žena.

Tagy: