Svéráz fotbalových trávníků se loučí. David Limberský ukončil ve 37 letech kariéru

Jeden z nejlepších českých levých obránců posledních let David Limberský ukončil kariéru. Zahrál si i za Spartu Praha, ale naprostou většinu aktivní fotbalové kariéry strávil v dresu Viktorie Plzeň, která ho také vychovala. Na hřišti rychlostně exceloval, byl považován za velkého dříče, fanoušci si pamatují i jeho bájnou šajtli, ale také několik průšvihů včetně slavné nasimulované penalty a bouračky v opilosti.

„Potřeboval jsem si s odstupem a v klidu utřídit myšlenky. Na dovolené jsem měl hodně času na přemýšlení a rozhodl jsem se, že ukončím profesionální kariéru. Tělo si už prostě řeklo dost,“ vysvětlil David Limberský.

V dresu Viktorie odehrál 544 zápasů a stal se klubovou legendou. I proto, že byl u všech pěti ligových titulů v historii západočeského klubu. Třikrát mu pomohl do základní skupiny Ligy mistrů, v červenomodrém dresu okusil rovněž Evropskou ligu. V reprezentaci si připsal solidních 40 startů, z nichž část nasbíral i na dvou mistrovstvích Evropy.

„S Davidem jsme se v klidu posadili k jednomu stolu, kde mi oznámil své definitivní rozhodnutí. Jak jsem avizoval a slíbil několikrát v minulosti, nabídl jsem Davidovi pokračování v našem klubu, jehož je nedílnou součástí. Nejsme však pod žádným časovým tlakem, jeho zapojení do chodu klubu tedy v klidu zvážíme,“ řekl majitel a generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek. Zároveň vzkázal, že číslo 8, které Limberský nosil na zádech, bude vyřazeno a nikdo ze současných ani budoucích hráčů si ho nebude moct vybrat.

Plzeňskými fanoušky byl milován, jinými spíše nenáviděn. Zvláště u sparťanských příznivců si dost zavařil, když v roce 2012 ve šlágru podzimní části sezony s Letenskými nasimuloval penaltu. Jeho pozápasová slova „jasnej kontakt, jasná penalta“ se stala legendární.

Po tomto nešťastném okamžiku ve všech dalších zápasech se Spartou slyšel od fanoušků pražského celku „Limberský, ty jsi hovado“. Tento pokřik ale později převzal také plzeňský tábor a svého oblíbence jím škádlil.

Pravděpodobně nejsložitější období kariéry zažil Limberský v roce 2015, když v opilosti boural s luxusním vozem značky Bentley a z místa nehody se snažil před policisty utéct. Celou kauzu ještě více přiživil, když se o pár dní později coby sváteční střelec trefil v utkání s Příbramí a slavil tak, že točil imaginárním volantem.

Loučí se zkrátka výjimečný fotbalista, a to ve všech ohledech.

Tagy: