Génia polské hudby dohnal infarkt. Olejniczakovy skladby zazněly i v oscarovém filmu Pianista

Ve věku 72 let zemřel přední polský klavírní virtuos Janusz Olejniczak, který nahrál skladby znějící v oscarovém filmu Pianista režiséra Romana Polanského z roku 2002. Podle agentury AP hudebníkova rodina informovala, že zemřel v neděli na infarkt.

„Mezinárodní věhlas a uznání si získal díky své mimořádné vnímavosti hudby, zejména v interpretaci děl Fryderyka Chopina,“ uvedla Olejniczakova rodina. Hlubokou lítost nad klavíristovým úmrtím dal najevo mluvčí varšavského Institutu Fryderyka Chopina, který chrání, zkoumá a propaguje dílo slavného polského skladatele.

ČTĚTE TAKÉ: Troška z důchodu musí žít skromně. Štvou ho miliony pro fotbalisty a posílá ostrý vzkaz vládě

Olejniczak mezinárodní kariéru zahájil v 18 letech, když se zúčastnil nyní již tradiční chopinovské soutěže pro klavíristy. Agentura AP připomíná, že podle mnohých i fyzickým vzhledem připomínal romantického skladatele a ztvárnil ho ve filmu Modrá nota režiséra Andrzeje Žulawského z roku 1991.

V roce 2002 Olejniczak nahrál klavírní skladby, jež zaznívají ve filmu Pianista. AP píše, že se ve snímku objevují záběry na jeho ruce. Polanski za Pianistu získal Oscara za režii, herec Adrien Brody si sošku odnesl za ztvárnění hlavní role.

Olejniczak se narodil 2. října 1952 ve Vratislavi. S hrou na klavír začal v šesti letech a studoval ve Varšavě, Paříži a Essenu. Hrál také současnou hudbu, včetně skladeb Wojciecha Kilara, autora hudby k Pianistovi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejsme sezónní záležitost, říká Garand po 20 letech na scéně. Dřív to byl chaos, teď má „šuplíky“

Tagy:
film hudba společnost celebrity hodnoty klasická hudba Associated Press Roman Polanski Pianista Fryderyk Chopin hudební žánr umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika Janusz Olejniczak