Nejsme sezónní záležitost, říká Garand po 20 letech na scéně. Dřív to byl chaos, teď má „šuplíky“

Rapper Paulie Garand

Paulie Garand exkluzivně: O nové desce MOLO II, ohlédnutí za 20 léty na scéně i plánech do budoucna

Naše výhoda? Nejsme sezónní záležitost. Lidi s námi pořád rostou a my tu budeme ještě dlouho. Právě tak nahlíží rapper Paulie Garand na 20 let svého působení na scéně. Teď se dal znovu dohromady se svým libereckým parťákem Kennym Roughem a společně vydali novou desku, která navazuje na trhák MOLO z roku 2014. Co se změnilo během dekády v kariéře umělce, který neochvějně zakotvil na české hudební scéně?

Molo II. Zkus charakterizovat tohle album jedním jediným slovem.
Starší brácha Mola jedničky.

Paulie, to jsou čtyři slova...
Jé, sorry. (Smích) Kvalita.

Teď to rozveď. Mně přijde, že každá tvoje deska otevírá nové období tvého života. A vlastně už v samotném intru je zmíněno, že to otevírá novou kapitolu. Tak co je ta nová kapitola?
Tahle deska navazuje na album Molo, které vyšlo před deseti lety. Takže když se blížilo výročí, tak jsme se s Kennym (Rough, pozn. red.) rozhodli, že uděláme další projekt. Jedničku Mola milujeme – její atmosféru, estetiku lyrics a celý jakýsi přímořský svět. A název? Ten v podstatě evokuje návrat ke kořenům, připomenout se fans, kteří nás poslouchali před deseti lety.

Pojďme k vizuálu. Je velmi efektní – černobílá říznutá oranžovou, Chevrolet, létající žraloci, které máte ostatně i ve verších. Kdo přišel s tou ideou? A co to celé symbolizuje?
Na jedničce jsem já a je to proložené fotkou vln. Abych Kennyho neupozadil, tak jsem si řekl, že teď uděláme společnou fotku – stejně ve vlnách a s bílou paspartou, jako to bylo právě na jedničce. Ale pak jsem viděl obraz, který mě inspiroval. Díky tomu, že mám Chevrolet a jezdíme vždy poslouchat novou desku na Ještěd, tak nás napadlo, že bychom to vyfotili právě tam. Takže Corvette jako loď v horách a nebe jako sci-fi moře plné žraloků.

A ta oranžová?
Ta byla první ze záchytných bodů. Chtěli jsme signifikantní prvek, tak jsme vybrali právě tuhle barvu, aby nebyla pasparta čistě bílá. V podstatě je to takové přímořské jako záchranný kruh.

Čeká vás tour, řekni, kde tě fanoušci můžou vidět? Nalákej, ať máš sál plný duší.
Budeme startovat 9. listopadu v Českých Budějovicích. Pak 12. listopadu v Lucerně Music Bar, kde budeme křtít album. A pokračujeme celý listopad, kdy to ukončujeme 6. prosince v Liberci, kde bude mega párty, takže všechny zvu! Bude to velký.

Jeden z tvých veršů zní: ‚Vaše lodě jsou jak rapy, který ztroskotaly'. Myslíš, že dnešní rapy skutečně ztroskotávají? A na čem?
Tohle je klasický punchline, kdy dissuješ všechno a nic, není to mířené na nikoho konkrétně. Ale ačkoli mám z nové generace rád spoustu MCS, tak lidi jdou dnes strašně po povrchu. Té generaci to zřejmě stačí, mně to nestačí, chci se něco dozvědět. Jsou to hezká slovíčka, za kterými ale není skutečná podstata člověka. My máme výhodu, že jsme tu dlouho. Měli jsme peak, ale na scéně se držíme už 20 let. Nejsme sezónní záležitost, budeme tady dlouho a lidi s námi rostou. Takže ty ztroskotané lodě jsou pro mě sezónní MCs.

Kam se Paulie Garand za ta léta na scéně posunul? Anebo Pavel Harant, to nechám na tobě.
Prošel přerodem z bohémského studenta do dospělého týpka, který se snaží věci víc vnímat. Dřív jsme strašně kalili, byl to chaos, ale teď se snažím to urovnávat do nějakých šuplíků a mít přehled o tom, co se děje v našich životech. Dál se rozvíjet a předávat zkušenosti – třeba právě mladým umělcům, které supportuju.

Koho teď Paulie Garand koučuje? Jaký artefakt si rapper s novou deskou pro fanoušky připravil? A co plánuje dál? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v celém rozhovoru s umělcem, který si můžete poslechnout ve výše přiloženém videu natočeném v baru Monk.

Tagy: